Budi dio naše mreže
Izbornik

Prof. dr. Sanja Nikčević u emisiji „Vidljivi tragovi“: Što je kršćanska poruka u umjetnosti, zašto je važna i gdje je možemo naći?

Split (IKA)

Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu 19. i 20. listopada upriličen je 29. Međunarodni znanstveni simpozij pod nazivom „Teologija i književnost: vjera, iskustvo, umjetnost“ u organizaciji KBF-a Sveučilišta u Splitu i Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, a na kojem je sudjelovala teatrologinja i kazališna kritičarka prof. dr. sc. Sanja Nikčević. Tom prigodom bila je gošća TV emisije „Vidljivi tragovi“ Splitsko-makarske nadbiskupije.

Jedna od predavačica bila je prof. dr. sc. Sanja Nikčević, teatrologinja, kazališna kritičarka, urednica, redovita profesorica u miru i vanjska suradnica HKS-a u Zagrebu. Izlagala je o temi „Što je to kršćanska književnost ili tema, poruka i/ili kvaliteta?“. Tom prigodom bila je gošća TV emisije „Vidljivi tragovi“ Splitsko-makarske nadbiskupije.

Suvremeni umjetnički kanon protjerao je kao nekvalitetnu jednu određenu vrstu književnosti, onu koja u sebi nosi kršćansku poruku. Zato je danas u teoriji književnosti prava kakofonija i vrlo nejasna i zamućena slika, tzv. duhovne književnosti koja se naziva različitim nazivima, ali uglavnom s pogrdnim vrijednosnim stavom. Tako je iz kanona izbačeno pravo bogatstvo kršćanske literature do te mjere da nam se čini da tih djela i nema jer su nakon Drugog svjetskog rata obitavala ispod rubova glavne struje, gotovo u „polu-ilegali“ u cijeloj Europi, kazala je između ostaloga prof. Nikčević.

Naglasila je, također, da jasna definicija objektivnih elemenata umjetničkog djela koje svako djelo nosi u sebi (svjetonazor, politika, poetika, žanr, i poruka), preduvjet je svakog ozbiljnog razgovora o kvaliteti djela.

Prof. Nikčević govori o razaranju slike obitelji u suvremenim predstavama pa i u našim kazalištima. Daju se kao primjeri disfunkcionalne obitelji i time se razara sliku obitelji kao mjesta ostvarenja pojedinca, što je dio hijerarhije vrijednosti kršćanskog svjetonazora. Svojim istraživanjima ruši neistine u kazališnoj javnosti: npr. o zabrani Krleže u Hrvatskoj ili o nepostojanju ratne drame.

U emisiji govori i o tome što želi poručiti radionicom o iskustvu čitanja dramskog teksta „Muka ili za koga je pravednik raspet” Rajmunda Kuparea i dr.

Emisija je emitirana u utorak 7. studenoga na TV Jadran, a bit će emitirana na Laudato TV u petak 10. studenoga u 16.45 sati. Dostupna je na YouTube kanalu Splitsko-makarske nadbiskupije.