Budi dio naše mreže
Izbornik

Program hodočašća proslave Dana ludbreške „Svete nedjelje“

Ludbreg (IKA)

Euharistijsko svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu objavilo je ovogodišnji Program hodočašća povodom godišnje proslave svetkovine Predragocjene Krvi Kristove koja se uvijek slavi prve nedjelje u rujnu.

Dani ludbreške Svete nedjelje započinju 21. kolovoza u spomen svim palim domoljubima u Drugom svjetskom ratu, poraću i Domovinskom ratu. Toga dana u 10 sati bit će pobožnost Križnog puta i sveta misa u Zavjetnoj kapeli. Navečer, u 18:30 bit će hodočašće vatrogasaca, mimohod i misa u Svetištu.

Program se nastavlja 27. kolovoza hodočašćem mladih. U Svetištu Predragocjene Krvi Kristove u 18 sati bit će slavljena misa nakon koje će u 19:30 započeti Festival duhovnih pjesama „Duga“. Nastupat će veliki zbor mladih iz cijele biskupije u pratnji benda, a nekoliko pjesama izvest će solisti.

Hodočašće bolesnika, osoba s invaliditetom, karitativnih djelatnika i medicinskog osoblja, djelatnika Crvenog križa Ludbreg i Varaždinske biskupije bit će 28. kolovoza. Toga dana misa će biti u 7 i 8 sati u župnoj crkvi. U 10 sati započinje procesija hodočasnika od župne crkve do Svetišta gdje će biti pobožnost Križnog puta nakon koje će odmah uslijediti hodočasnička sveta misa. Na kraju dana u 19 sati bit će pjevane pohvale i litanije Krvi Kristovoj, večernja u čast sv. Krvi te sveta misa u župnoj crkvi.

Od ponedjeljka 29. kolovoza do srijede 31. kolovoza svakodnevno će biti svete mise u 7:30 i 19 sati u župnoj crkvi.

Hodočašće ministranata i vjeroučenika bit će na „Sveti četvrtak“, 1. rujna s početkom u 9 sati, a sveta misa u Svetištu predviđena je za 11 sati.

Istoga dana uvečer bit će slavljena misa u atriju Starog grada, s početkom u 19:30 nakon koje slijedi procesija sa svijećama do župne crkve gdje se pjevaju pohvale svetoj Krvi, litanije i Večernja te u 21 sat Getsemanska ura klanjanja.

Na „Sveti petak“, 2. rujna, povodom proslave „Svete nedjelje“, zavjetno je hodočašće susjednih župa kada će u 7 sati misu slaviti hodočasnici župe Martijanec, u 8 sati hodočasnici župe Sveti Đurđ te u 9 sati hodočasnici župe Veliki Bukovec.

Istog dana je i hodočašće Hrvatske vojske i policije koje započinje okupljanjem sudionika u župnoj crkvi u 10 sati nakon čega će uslijediti procesija prema Svetištu gdje se najprije moli križni put, a potom će se slaviti misa. Slavljem će predsjedati vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan.

Pjevane pohvale, litanije, Večernja u čast svetoj Krvi Kristovoj, blagoslov i misa bit će u župnoj crkvi od 19 sati, a u 21 sat započinje bdjenje mladih.

Dan uoči proslave Predragocjene Krvi Kristove, u subotu 3. rujna, u Ludbreg hodočaste vjernici iz brojnih župa iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Prve dvije rane mise, u 6 i u 7 sati bit će u župnoj crkvi Presvetog Trojstva, a ondje će biti i prilika za sakrament svete ispovijedi.

U Svetištu će u 9 sati biti slavljena misa na slovenskom i mađarskom jeziku.

U 10:45 započinje procesija hodočasnika od Pastoralnog centra prema Svetištu, a uslijedit će misa koju će predslaviti varaždinski biskup Bože Radoš uz zajedništvu s umirovljenim varaždinskim biskupom Josipom Mrzljakom i brojnim svećenicima.

Ispovijeda se u cintoru župne crkve, a tijekom mise u prostoru Svetišta.

Poslijepodnevni program sastoji se od klanjanja Presvetom Oltarskom Sakramentu u Svetištu na nakanu za duhovno ozdravljenje obitelji od 13 do 15 sati. U 15 sati bit će zajednička pobožnost križnog puta i blagoslov hodočasnika.

Navečer u 19 sati bit će pjevane pohvale i litanije, Večernja u čast presvete Krvi te sveta misa u župnoj crkvi.

Na dan proslave Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu, na „Svetu nedjelju“ 4. rujna središnje euharistijsko slavlje u 10 sati predslavi zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško u zajedništvu s domaćinom mons. Radošom i mons. Mrzljakom te ostalim svećenicima i gostima. Toga dana mise će još biti ujutro u 6 i u 7 sati u župnoj crkvi Presvetog Trojstva.

Poslijepodne od 13 do 15 sati bit će klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu u Svetištu na nakanu za duhovno ozdravljenje naših obitelji. U 15 sati je pobožnost križnoga puta i blagoslov hodočasnika s Presvetim uzduž glavne staze prošteništa.

U 19 sati bit će pjevane pohvale i litanije, Večernja u čast presvete Krvi, a u 19:40 sveta misa zahvalnica u Svetištu.