Budi dio naše mreže
Izbornik

Program X. svjetskog susreta obitelji u Rimu

Rim (IKA)

X. svjetski susret obitelji održava se u Rimu od 22. do 26. lipnja 2022.

Otvorenje Susreta bit će u srijedu 22. lipnja prijemom delegata u Auli Pavla VI. U 18 sati održat će se Festival obitelji u prisutnosti Svetoga Oca.

Tema programa u četvrtak 23. lipnja je „Obiteljska ljubav“. Program započinje slavljem mise na engleskom jeziku u bazilici Sv. Petra. Nakon mise, u Auli Pavla VI. održat će se prvo plenarno izlaganje „Kućna Crkva i sinodalnost“. Uslijedit će dva panela. Tema prvoga je „Supružnici i svećenici zajedno za izgradnju Crkve“, a drugoga „Mladi i stari zajedno za Crkvu sutrašnjice.“

Drugo plenarno izlaganje će biti na temu „Pratiti prve godine braka“ te će uslijediti još dva panela s temama „Obiteljska ljubav u kušnji“ i „Pratiti očinstvo i majčinstvo“. Izlagači su predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Latvije, Burundija, Libanona, Španjolske, Brazila, Južne Afrike i Kanade. Program u auli završit će molitvom. U 20 sati u Lateranskoj palači bit će održan koncert te će biti mogućnost vođenog razgledavanja.

Tema predviđena za petak 24. lipnja je „Poziv“. U 8.30 sati će biti slavljena misa na talijanskom jeziku u bazilici Svetoga Petra. Tema plenarnih izlaganja će biti „Identitet i misija kršćanske obitelji“ te „Bračni katekumenat“. Paneli u Auli Pavla VI. bit će oblikovani temama: „Biti kršćani u digitalnoj eri“, „Poziv i misija na egzistencijalnim periferijama“ i „Formirati pratitelje i odgajatelje“.  Izlagači su delegati Francuske, Italije, Nizozemske, Brazila, Belgije, Argentine, SAD-a, Španjolske i Tajvana. Posebnost programa u petak su paneli organizirani u rimskim župama o temi „Obiteljsko zajedništvo, stil eklezijalnog zajedništva.“

Tema u subotu 25. lipnja je „Put svetosti“. U 8.45 sati najavljeno je euharistijsko klanjanje, nakon kojega će se održati plenarno izlaganje „Beltrame Quattrocchi: Obitelj put svetosti“. Tijekom panela koji će se kasnije održati govorit će se o putevima svetosti te će biti prezentirana pomoć na primjeru svetih supružnika. Izlagači u subotu su predstavnici Italije, SAD-a, Paragvaja, Indonezije i Australije. Vrhunac subotnjeg programa bit će misa koju će u 17.15 sati predvoditi papa Franjo.

U nedjelju će Susret završiti molitvom Angelusa u podne s papom Franjom, nakon koje će obiteljima udijeliti mandat koji proizlazi iz sakramenta ženidbe.

Središnja događanja u kojima će sudjelovati Sveti Otac izravno će prenositi Laudato TV.