Budi dio naše mreže
Izbornik

Projekt „72 sata bez kompromisa“ održan na otoku Krku

Krk (IKA)

Volonterski projekt „72 sata bez kompromisa“ održao se po treći put na otoku Krku u periodu od četvrtka 13. do nedjelje 16. listopada pod sloganom „Probudi se“.

Okupio je više od 60 „beskompromisnih volontera“ od 15 do 35 godina koji su volontirali na 15 radnih ekoloških i socijalnih akcija. Ustanova odgovorna za organizaciju je Caritas Krčke biskupije.

Projekt je započeo u četvrtak 13.listopada u krčkoj katedrali. Svečano misno slavlje predvodio je krčki biskup Ivica Petanjak, a svojim čitanjem, molitvom i pjevanjem sudjelovali su i sami volonteri. Nakon mise otvaranja volonteri su saznali akcije na kojima će volontirati tijekom nadolazećeg vikenda, te su dobili zelene volonterske majice koje su simbol projekta.

Prvi dan volonterskih akcija, petak, započeo je radno. Dio volontera uputio se obitelji na otoku kako bi joj očistio vrt i životni prostor, a ista se akcija nastavila i u subotu s novim volonterima. Druga pak ekipa trebala je spakirati kreme za sunčanje. U suradnji s Ponikve d.o.o. otplovili su na otok Plavnik. Volonteri su skupili razni otpad koji se nasukao na plažama. U Domu za starije osobe „Mali Kartec“ volonteri su popisali dio knjiga koji je došao u obliku raznih donacija te „pripremio teren“ za nove police koje bi uskoro trebale stići. Dio volontera bio je u šetnji i druženju s korisnicima centra za rehabilitaciju.

U subotu se dio volontera probudio u 4 ujutro kako bi s Lošinja trajektom došli do svojih volonterskih akcija. U Oazi su pilili drva za potrebite i kuhali ručak, u Domu za starije osobe „Mali Kartec“ kroz pjesmu zajedno s korisnicima zasadili su začinsko bilje u tegle. U dvorištu biskupijskog Caritasa prenijeli su zemlju i sagradili zaštitnu ogradu kako bi se to isto dvorište moglo urediti za potrebe centra za rehabilitaciju. U Puntu su očistili okoliš dječjeg vrtića „Katarina Frankopan“ te pomogli u izgradnji povišene gredice u samostanu sestara Karmelićanki, u Njivicama, u udruzi „Moj prijatelj“ su pomogli pri terapijskom jahanju koje udruga provodi i očistili ranč, a ukupno trima obiteljima na otoku uređen je životni prostor. Volonteri su bojali zidove, čistili kuću, uređivali okućnicu, slagali drva, pomagali u kućanskim poslovima… Umorni, ali ispunjeni okupili su se u Oazi Kraljice Mira na ručku i druženju.

Projekt je završio nedjeljnim misnim slavljem u krčkoj katedrali koje je predvodio krčki župnik Anton Valković. Organizatori su, uz čitanje i pjevanje, zahvalili župniku i cijeloj zajednici na podršci koju su primili tijekom organizacije projekta. Kao šećer na kraju cijelog vikenda prepunog volontiranja bio je nastup muške klape „Zvonimir“ u Domu „Mali Kartec“.