Budi dio naše mreže
Izbornik

Projekt Didukh JRS-a za podršku izbjeglicama iz Ukrajine u Hrvatskoj

Zagreb (IKA)

U okviru podrške Isusovačke službe za izbjeglice (JRS) Europe i Xavier Networka prisilno raseljenim osobama iz Ukrajine, JRS Hrvatska provodi projekt Didukh kao oblik osnaživanja i podrške osobama pod privremenom zaštitom u Republici Hrvatskoj, objavio je Vatican News.

Naziv projekta potječe od ukrajinske riječi Didukh (dʲiˈdux), koja ima snažnu simboliku u ukrajinskoj narodnoj predaji, a označava napredak uz dobrobit i snažan zaštitnički duh predaka.

Cilj projekta je pomoći i osnažiti prisilno raseljene osobe iz Ukrajine, ponajprije žene s djecom u individualnom smještaju, kao i one koji su se zatekli u Hrvatskoj prije donošenja Direktive o privremenoj zaštiti u ožujku 2022. godine. Inicijativa obuhvaća mjere brze intervencije, koje se tiču najhitnijih potreba prisilno raseljenih ljudi, s ciljem postavljanja čvrstih temelja za srednjoročnu i dugoročnu pomoć pri integraciji.

Riječ je o jednogodišnjem (12-mjesečnom) projektu koji se provodi uglavnom u Zagrebu, gdje je smještena većina ukrajinskih izbjeglica, ali nije geografski određen. Projekt čini niz aktivnosti koje se odvijaju u Isusovačkoj službi za izbjeglice, ali i u suradnji s drugim sličnim i partnerskim organizacijama i crkvama, a temelji se na stalnoj procjeni potreba i prioriteta ciljane zajednice, obuhvaćajući pomoć pri učenju jezika, psihosocijalnu podršku, pravne i medicinske asistencije, usluge prevođenja i posredovanja, zagovaranja, praćenja i služenja u pronalaženju adekvatnog smještaja, privremenog ili trajnog zaposlenja i slično.

JRS Hrvatska od veljače 2022. godine, a posebno od angažiranja domaćeg koordinatora programa, održava neposredan kontakt s više od 100 Ukrajinaca koji su uglavnom smješteni u privatnom smještaju na širem području grada Zagreba. Projektom nam je cilj proširiti postojeću podršku sa 100 na 1000 primatelja u godini dana, naravno, uvažavajući činjenicu da ne zahtijevaju svi istu razinu pomoći i usluga, niti će svi ostati u Zagrebu na neodređeno vrijeme (neki su se već zaposlili negdje drugdje, posebice tijekom turističke sezone), pa se projekt dograđuje kroz neprestano preispitivanje i na temelju najboljih dostupnih informacija u tom trenutku.