Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava 120. obljetnice izgradnje i posvete župne crkve u Krapini

Krapina (IKA)

Župa sv. Nikole, biskupa u Krapini je od petka 22. do 24. rujna 2023. godine proslavila 120. obljetnicu izgradnje i posvete župne crkve.

Proslava je počela u petak, 22. rujna koji je bio obilježen dječjom radosnom pjesmom. Na prigodnom koncertu nakon večernje svete mise nastupili su Dječji zbor Župe sv. Nikole, biskupa „Isusovi anđeli“ i Dječji zbor „Samoborski krijes“ Župe sv. Anastazije, mučenice iz Samobora.

U subotu, 23. rujna na svečanoj je akademiji predstavljena knjiga o župnoj crkvi sv. Nikole, biskupa povodom 120. obljetnice posvete crkve, 830. godine od prvog sačuvanog pisanog spomena grada Krapine i 25. godišnjice beatifikacije Alojzija Stepinca. Tom se knjigom po prvi put uspjelo objediniti mnoštvo materijala vezanih uz tu crkvu. Knjiga, između ostalog, sadržava detaljni opis stare gotičke crkve iz 13. stoljeća, životopise krapinskih župnika i popis vrijednog liturgijskog posuđa. Recenzent knjige mr. Anđelko Košćak istaknuo je kako je ova knjiga svojevrsni znak zahvalnosti svima koji su na različite načine vezani uz župnu crkvu i uz grad Krapinu. Prigodni glazbeni program obogatili su vrsni krapinski izvođači.

Vrhunac proslave bilo je euharistijsko slavlje u nedjelju, 24. rujna kojeg je predvodio pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski. Prije euharistijskog slavlja blagoslovljen je novopostavljeni kip bl. Alojzija Stepinca kojim je krapinska župa htjela izraziti svoju zahvalnost Bogu za njegov zagovor.

U homiliji je biskup Gorski istaknuo kako je župna crkva središte župe i mjesto preko kojeg Bog progovara srcima: „Kršćanstvo odbacuje ideju hrama kao neke zgrade u kojem bi prebivalo božanstvo. Crkva, zgrada, je mjesto u kojem se okuplja Crkva, zajednica vjernika u Duhu Svetom.“

U svjetlu obljetnice Stepinčeve beatifikacije, pozvao je vjernike da u blaženom Alojziju prepoznaju uzor izgrađivanja Crkve.

Podsjetio je, usto, da su kršćani živi hram Božji po sakramentu krštenja: „Ta se posveta neprestano obnavlja sudjelovanjem u sakramentima, osobito u euharistiji u kojoj Tijelo Kristovo ulazi u naše tijelo i posvećuje naš hram. Tako posvećeni postajemo suradnici Božji i na korist zajednici.“

Tumačeći prispodobu o radnicima posljednjeg sata, biskup Gorski je kazao kako Isus želi jednostavnim riječima uputiti na duhovnu zbilju. Također, potaknuo je stvaranje uvjeta da se Božji glas može čuti te na iskazivanje radosti zbog povratka svakog čovjeka. „Gdje god čovjek radi, živi, moli, trpi, on je u vinogradu Gospodnjem. Ti si vinograd! Okopaj ga kajanjem, ojačaj ga euharistijom, ugradi ga u živo tijelo, u Kristovu Crkvu i rodi dobrim rodom“, pozvao je biskup Gorski.

Na kraju mise, u ime cijele župne zajednice i novoizabranog Župnog pastoralnog vijeća prigodne riječi zahvale biskupu izrekao je Domagoj Vincelj, a domaći župnik vlč. Davor Štuljan također je zahvalio biskupu na prisutnosti i svima koji su sudjelovali u organizaciji i obilježavanju jubileja župne crkve sv. Nikole, biskupa.