Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije – zaštitnice Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu

Split (IKA)

Centralno bogoslovno sjemenište u Splitu proslavilo je u četvrtak, 8. prosinca svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, u čast svoje nebeske zaštitnice, koja svojim majčinskim zagovorom već više od sto godina vjerno prati bogoslove CBS-a na putu prema svećenstvu. Tom prigodom, svečano misno slavlje u kapeli CBS-a predvodio je riječki nadbiskup i nekadašnji rektor splitske bogoslovije, mons. Mate Uzinić.

U koncelebraciji su bili šibenski biskup Tomislav Rogić, šibenski biskup u miru Ante Ivas, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, pastoralni vikar mons. Nediljko Ante Ančić, rektor don Đuliano Trdić te u zajedništvu s odgojiteljima, bogoslovima, brojnim drugim svećenicima i vjernim pukom.

Nadbiskup Uznić je na početku mise prenio pozdrave i čestitke splitsko-makarskog nadbiskupa Dražena Kutleše. Čestitajući svima prisutnima svetkovinu, nadbiskup Uzinić je istaknuo kako Bezgrešna Djevica Marija može i danas biti trajni uzor vjere. „Blažena Djevica Marija savršen je primjer kako se pouzdati u Gospodina i izvršavati Njegovu volju“, kazao je mons. Uzinić. Marijina bezuvjetna spremnost na služenje Gospodinu pokazuje njezinu bezgrešnost. Obrnuto, grijeh se zapravo uvijek onda događaja kada mi Bogu kažemo da nećemo služiti, naglasio je nadbiskup Uzinić.

Ovogodišnji propovjednik, prefekt CBS-a, đakon don Ivan Mamić, izložio je u svojoj homiliji što još dodatno možemo naučiti od naše nebeske Majke. „Blažena Djevica Marija nam treba biti uzor u tome što je bez taktiziranja i bez mudrolija uvijek spremno i beskompromisno stajala u borbi protiv bilo kojeg oblika zla i grijeha“, istaknuo je don Mamić. To uključuje i svijest da borba protiv grijeha ne znači borbu protiv nas samih, drugih osoba ili određenih skupina nego protiv konkretnog zla i grijeha, uvijek pazeći na svaku osobu čuvajući dostojanstvo koje nam daje Bog jer nas je stvorio na svoju sliku i priliku.

Blažena Djevica Marija nam daje i drugi primjer, gdje bi je svaki kršćanin trebao slijediti a to je u osluškivanju Božje volje i u poslušnosti Riječi Božjoj“, kazao je zaključivši: „Biti poslušan Božjoj Riječi znači biti poslušan svaki put kada čujemo Božji glas preko Svetog pisma ili preko vlastite savjesti“.

Na kraju svoje homilije, propovjednik se zapitao kako uspjeti u borbi protiv zla i u tome da budemo poslušni nadahnućima od Boga i kako je Blažena Djevica Marija u tome uspjela: „Odgovor je u tome što je svoj ovozemaljski život živjela u jednostavnosti. Jednostavnost je oprečna aroganciji i umišljenosti“, objašnjava te dodaje: „Jednostavnost sa sobom nosi i druge karakteristike a to su transparentnost i poniznost“. Transparentnost uključuje kretanje samo po terenu istine, a poniznost je plodno tlo u kojem može klijati duh Božji. Naveo je i riječi pape Franje, koji kaže da Duh Sveti uvijek izabire malene, koji su spremni riskirati, jer nemaju ništa što bi mogli izgubiti: „Upravo malenost vodi u velikodušnost, jer nam pomaže da idemo iznad sebe, znajući uvijek da nam veličinu daje Bog“, zaključio je don Ivan Mamić.

Nakon misnoga slavlja i zajedničkoga ručka, održana je tradicionalna zajednička utakmica dijecezanskih i franjevačkih bogoslova te profesora KBF-a. Nakon utakmice su bogoslovi i odgojitelji CBS-a proslavu svetkovine priveli svome kraju uz zajedničko moljenje svečane večernje službe, koju je predvodio đakon don Renato Pudar, uz propovijed don Ivana Šeste.