Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Bezgrešnog začeća kod sestara benediktinki u Trogiru

Trogir (IKA)

U crkvi sv. Nikole u Trogiru kod sestara benediktinki u utorak 8. prosinca proslavljena je svetkovina Bezgrešnog začeća BDM. Na sam blagdan održane su tri mise koje su predvodili: don Dražen Balić, fr. Petar Galić, OP, a svečano misno slavlje u 18 sati predvodio je prof. dr. sc. don Ivan Bodrožić - profesor na KBF-u u Splitu. Suslavili su don Dražen Balić i fr. Petar Galić.

U propovijedi don Ivan Bodrožić je razmišljao o istočnom – Adamovu grijehu – i Bezgrešnom začeću Blažene Djevice Marije napomenuvši kako je ovo blagdan svih nas jer je Gospa naša nebeska majka koju smo mi uzeli za svoju kraljicu.

“Bog je stvorio Adama u svojoj ljubavi kojom ga je prekrivao. Adam sa svojom ženom Evom otkrio se gol jer se izmakao prekrivaču Božje ljubavi. Htio je po nagovoru žene i zla postati kao Bog koji ga je stvorio. Kad se dogodi da se čovjek otkrije i odbaci  sa sebe Božji pokrivač, onda osjeti da mora tražiti novi pokrivač jer ga ne grije više na isti način Božje sunce od kojega je sam pobjegao. Ono mu je davalo život bez sjene, kako bi živio u čestitosti, dobroti, pravednosti i ljubavi, bez popratnih posljedica”.

„Nakon ovog opisa početka, kada je čovjek pao u vlast grijeha i smrti, dolazi opis anđelova dolaska Mariji. Ona je kao Božja miljenica napravila raskid sa svim onim što je Adam loše učinio. Ona živi kao žena koja se zaogrnula Bogom i živi bez sjene. U svojoj duši nema nikakve tame – sva je obasjana Božjim suncem, tako da iza sebe ne ostavlja sjenu. Ono što u našem životu baca sjenu na nas jest grijeh. Iza nje ne ostaje sjena jer je u srce primila sunce Božje, zračila je iz svog srca istinsko Svjetlo, kojega je donijela na svijet. Marija je služila Bogu u poniznosti. U odnosu na Adama, Marija – sveto živi za Boga i jedino se Bogu zaogrće. Njena veličina je u tome što je od samog začeća Božjim darom zakriljena, tako da je ne dotiče nikakvo zlo. Ona je ta koja je Bogu predana i pripada mu”, kazao je.

“Danas častimo Onu koja je bila sačuvana od istočnog grijeha od početka. Zato i nama danas nebeska Majka šalje poruku, kako bismo mi kao njena djeca željeli ostvariti neprocjenjivi dar – potrebu da se čuvamo svake sjene grijeha i da se sklonimo pod sjenu krila Božjega”, nastavio je.

“Naša su srca stvorena ne da ljube požude ovoga svijeta, nego kako nam Marija svjedoči, naša su srca stvorena da budu prihvatilište Božje. To je najveći razlog zbog čega se moramo i sami truditi i biti poput Marije – bježati od zla i grijeha – truditi se biti bezgrešni milošću Božjom i sv. sakramentima te jednom s Njome u kraljevstvu nebeskom, zajedno sa svim anđelima i svetima, hvaliti i slaviti Boga”, zaključio je.

Pri kraju svečanog misnog slavlja, don Dražen Balić, kao domaćin, zahvalio je don Ivanu Bodrožiću što nas je uveo u tajnu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije.