Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava blagdana Uzvišenja Svetog Križa kod dominikanaca u Dubrovniku

Dubrovnik (IKA)

U dominikanskom samostanu i Župi Svetog Križa u Gružu u Dubrovniku proslavljen je u nedjelju, 18. rujna blagdan Uzvišenja Svetog Križa.

Svečanu večernju misu u crkvi Svetog Križa predslavio je don Ivica Huljev, župnik u Pučišćima i dekan Bračkog dekanata u koncelebraciji s nekoliko svećenika i redovnika, među kojima su bili i župnik fra Mihovil Žuljević Mikas i župni vikar fra Anto Gavranović.

Na početku homilije dekan Huljev je poručio da kako se mi kao kršćani odnosimo prema Isusovom križu u našem svakodnevnom životu, u našim osobnim križevima, zajedničkim, zavičajnim ili crkvenim križevima to na najbolji način pokazuje kako stojimo s našom osobnom vjerom.

„Ako je prisutan obamro odnos prema boli, trpljenju, žrtvi ili odgovornosti to je najbolji znak da negdje nešto s našom vjerom u životu ne štima. Zato današnji blagdan i sadržaj ovih liturgijskih čitanja vraćaju nas izvoru na kojem gradimo vlastitu vjeru,“ istaknuo je propovjednik. Nastavio je govoreći kako Bog ima način kako ljubi svijet i to se skriva u tome da daje sebe, Sina za svijet, ne da ga uništi, nego da se svijet po njemu spasi. Upravo to očituje križ, ne Božju želju da pati, već predanost Božjoj ljubavi.

Istaknuo je da svaki vjernik po krštenju ima tri službe: svećeničku, kraljevsku i proročku posebno naglasivši da postoje velike razlike između pravih i lažnih proroka. Pozvao je vjernike da ostaju ukorijenjeni u Kristu jer je to ono što ih gura naprijed i ohrabruje. Potrebno je da budu svjesni da čovjek koji gradi život na Kristovu križu mora biti hrabar, spreman ići protiv struje, izboriti se da ne padne pod utjecaj laži te biti prepoznat kao oni koji žive križ ne odričući ga se.

Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti zbor Župe Svetoga Križa pod vodstvom profesorice Marije Brčić. Pred kraj mise župnik Žuljević Mikas zahvalio je predvoditelju slavlja bračkom dekanu Huljevu i vjernicima te je uslijedila tradicionalna procesija s mnoštvom vjernika koji su nosili svijeće hodajući za križem. Procesija je završila u gruškoj luci blagoslovom barki i brodova, molitvom za pomorce i ribare te molitvom za poginule branitelje.

Za proslavu su se vjernici pripravili trodnevnom duhovnom pripravom koju su predvodili don Hrvoje Katušić, župnik u Veloj Luci, i don Marinko Šljivić, župnik u Novoj Mokošici.