Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Nedjelje Božje Riječi i zaključak proslave sv. Fabijana i Sebastijana u Otočcu

Otočac (IKA)

Na Nedjelju Božje riječi, 23. siječnja, svečano euharistijsko slavlje u Župi Presvetog Trojstva u Otočcu predvodio je bivši župnik i otočki  dekan mons. Tomislav Šporčić  u zajedništvu sa sadašnjim župnikom mons. Marinkom Miličevićem. 

Bila je to ujedno i zaključna svečanost proslave Dana grada i blagdana sv. Fabijana i Sebastijana u župi i gradu Otočcu.

Na svečanoj sjednici Grada Otočca, 20. siječnja, mons. Tomislavu Šporčiću uručena je Povelja počasnog građanina Grada Otočca. Na početku mise župnik Miličević pozdravio je prisutne i dobitniku Povelje čestitao, izrazivši najljepše želje u daljnjem životu. 

U propovijedi je mons. Šporčić je govorio o pozivu kojeg je Isus na početku svog javnog djelovanja uputio apostolima. Oni se odazivaju  njegovom pozivu – riječi. Odmah su se odazvali Riječi iako  su bili slabi i grešni.  Više puta će to pokazati i u vremenu svog hoda s Isusom.  Isus će Petru izreći onu poznatu  rečenicu „Odlazi od mene jer ti je na pameti ono što je Božje nego ljudsko”. Kad su se prestrašili u lađi na oluji reći će im da su malovjerni. No, ono što je presudno  je to da nisu odustajali.  Riječ Božja uvijek poziva. Poziva i na obraćenje, kazao je mons. Šporčić. „Ona je ta koja prosvjetljuje naš um, koja  treba biti i na našim ustima i u našem srcu. To u bogoslužju  označujemo stavljajući znak križa na čelo, usne i prsa (srce). Apostoli su  se odazvali, pošli za Isusom, ali  je svaki pojedinačno morao ponavljati svoj pristanak uz njega i povratak k Njemu. Na  ustrajno putovanje s Isusom pozvani smo svi mi vjernici. A to se očituje u našoj odgovornosti, u vršenju svakodnevnih dužnosti s kojima služimo našim bližnjima u vremenu koje nam je providnost postavila. Bog nam daje i milost i pomoć da to i učinimo. U tom evanđelje će nam reći: ‘Kad smo sve učinili moramo reći sluge smo beskorisne, jer učinismo ono što smo bili dužni činiti’”.

„U ovoj godini u kojoj se u svoj Crkvi priprema i govori o Sinodi – zajedničkom vjerničkom hodu, potrebno je prije svega imati pred sobom važnosti i veličinu Božje Riječi. Ništa nas ne može povesti naprijed  i zadržati na pravom putu kršćanskog  života nego samo Riječ Božja. Također ovaj tjedan sa završnim danom i blagdanom obraćenja sv. Pavla idućeg utorka završava i molitvena osmina za jedinstvo kršćana. To znači da svaki kršćanin, bilo koje kršćanske denominacije treba znati da nas Isusova Riječ evanđelja može približiti jedne drugima i biti svjetlo i putokaz samo ako se bogatimo Božjom Riječju”.

 Riječ Božja treba se čuti od roditelja u kući, od svakog vjerničkog učitelja i pedagoga. No, sigurno od svećenika ponajviše. Svaki svećenik na posebni način treba poduzeti  sve aktivnosti  zato da se Riječ Božja više i bolje čuje i živi u zajednici koja mu je povjerena. „Zahvaljujemo na suradnji i pomoći svima koji su nastojali i u vrijeme  mojeg župnikovanja da se to što bolje ostvari. Zahvaljujemo i onima koji su prepoznali u tom smislu i naše djelovanje u tijeku osamnaest godišnjeg djelovanja u župi i dekanatu, te u Gospićkoj senjskoj biskupiji.  Hvala Gradskom vijeću Otočaca na uručenoj Povelji!”, kazao je mons. Šporčić.