Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Petrova u Gvozdu

Gvozd (IKA)

Svetkovina zaštitnika Župe sv. Petra i Pavla u Gvozdu svečano je proslavljena 2. srpnja.

Slavlje je započelo svečanom procesijom od križa prema crkvi. Veliki broj hodočasnika pješačeći iz Vojnića, njih 86, stigli su za nepuna četiri sata u Gvozd na proslavu Petrova.

Za vrijeme procesije fra Petar Karajica, ravnatelj udruge Kruh sv. Ante u Sarajevu, predvodio je litanije na čast sv. Petru i Pavlu, pješačeći zajedno sa svećenicima fra Ivom Bošnjakom, župnikom iz Vojnića; fra Antom Pervanom, župnikom iz Topuskog i domaćim župnikom fra Markom Hrgotom. U procesiji su sudjelovali ministranti noseći procesijski križ, zatim policija koja je nosila zavjetnu sliku sv. Petra i Pavla i župnu zastavu.

Svečana misa započela je u 11 sati. Fra Petar je u svojoj propovijedi naglasio važnost apostolata sv. Petra i Pavla. „Oni su naši svjedoci i uzori vjere. Položili su za vrijeme Neronova progona svoj život za Isusa Krista. Iako su različiti u svojim karizmama i vrlinama, ista ih je vjera u sina Božjeg spojila u jedno. Te razlike su zapravo postale bogatstvo cijele Crkve. Takvo bogatstvo jedinstva i zajedništva treba današnja crkva kako bi gradila savršeni mozaik, odbacujući kamenčiće ljudske sebičnosti, egoizma, oholosti…, a ugrađujući kamenčiće ljubavi, dobrote, praštanja, ljudskosti…”