Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetkovine sv. Franje na Svetom Duhu

Zagreb (IKA)

Svetkovina sv. Franje Asiškog svečano je proslavljena u utorak 4. listopada u crkvi sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu misom koju je predvodio ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić, a propovijedao je dominikanski prior Samostana bl. Augustina Kažotića u Zagrebu fr. Anto Gavrić.

Franjevci konventualci na Svetom Duhu za ovu svetkovinu imali su više razloga za radost, kako je u pozdravnom govoru na početku mise najavio župnik župe sv. Antuna, fra Ivan M. Lotar.

Prva radost je što je obnovljena drevna tradicija da na svetkovinu sv. Franje na misi kod franjevaca propovijeda netko iz dominikanskog reda.

Druga radost i osobitost ove godine je bila ta što su franjevci konventualci slavili stoti rođendan svog samostana, Svetoga Duha i svoga dolaska u Zagreb, nakon što su bili prognani iz Cresa. Naime, ove godine se navršilo točno 100 godina od blagoslova samostana franjevaca konventualaca na Svetom Duhu, u sklopu kojeg se nalazi i crkva sv. Antuna.

Treća radost je bila obnova jednostavnih zavjeta dvojice bogoslova, fra Matea Vujčića iz Pule i fra Ante Koudele iz Šibenika. Fra Mateo je student četvrte godine teologije na KBF-u, a fra Ante je redovnički brat s jednostavnim zavjetima.

Propovjednik fr. Anto je u propovijedi posebno naglasio primjer sv. Franje kao onoga koji je pažljivo osluškivao glas Božji. Taj Božji glas je slušao podno Kristova križa upirući pogled u Krista raspetog, ali i proslavljenog na Križu. Upravo je to bila glavna poruka sudionicima ove proslave i mise te svim štovateljima sv. Franje, a i sv. Antuna koji se inače utorkom okupljaju u ovoj crkvi i svetištu. Osim toga propovjednik je produbio temu o tome kako je i današnjem čovjeku potrebno najprije naučiti slušati i shvatiti što to Bog od njega traži, a sve to u sjeni Kristova križa, kako bi mogao dobro naučiti slušati i druge ljude i njihove potrebe te tek onda mogao ispravno djelovati u današnjem društvu – svijetu.

Nakon homilije slijedila je obnova zavjeta dvojice franjevačkih redovnika u ruke provincijskog ministra uz svjedoke njihovog odgojitelja fra Stjepana Brčine i redovničkog brata sa svečanim zavjetima fra Vilčeka Novačkog. Koncelebraciji su se pridružili, osim sadašnjeg gvardijana fra Josipa Petonjića, kao i bivšeg gvardijana fra Tomislava Glavnika i druga braća samostana, dok su ostali bili na raspolaganje za sakrament pomirenja.

Provincijski ministar je na kraju mise čestitao najprije dvojici bogoslova na činu obnavljanja zavjeta, a onda i svetkovinu sv. Franje svoj braći samostana kao i članovima OFS-a, Frame te Bratstvu sv. Franje. Čestitke je uputio i svim ostalim vjernicima, posebno onima koji nose ime ovog velikog sveca. Na sve je zazvao Božji blagoslov po zagovoru sv. Franje s njegovim relikvijama.

Prije mise ispred župne crkve i bazilike, prethodio je obred blagoslova kućnih ljubimaca koji je vodio župnik fra Ivan Lotar, prigodice upriličen za svetkovinu.