Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetkovine sv. Vida u Rijeci bit će u znaku zlatnog jubileja Riječke metropolije

Rijeka (IKA)

U prostorima katedrale Sv. Vida u Rijeci u četvrtak 6. lipnja održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljen bogat program proslave sv. Vida, zaštitnika Riječke nadbiskupije i grada Rijeke.

Program su predstavili rektor riječke prvostolnice mons. mr. Matija Matičić, voditeljica Kabineta gradonačelnika Rijeke Doris Šajn, doc. dr. Damir Tulić s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci i voditeljica Ureda za odnose s javnošću Riječke nadbiskupija Helena Anušić.

Ovogodišnja proslava zaštitnika Riječke nadbiskupija i grada Rijeke u znaku je 50. obljetnice uspostave crkvene pokrajine sa sjedištem u Rijeci, tada Riječko-senjske metropolije. Program će početi u ponedjeljak 10. lipnja u 19 sati u Velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci predstavljanjem poruka biskupa Riječke metropolije u povodu proslave ovog značajnog jubileja. O povijesti i sadašnjosti Riječke metropolije govorit će riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić, crkveni povjesničar dr. Marko Medved i rektor katedrale Sv. Vida mons. mr. Matija Matičić.

Rektor riječke prvostolnice mons. Matičić najavio je da će trodnevnica početi u srijedu 12. lipnja u 18 sati blagoslovom zastave ispred katedrale i misom koju će predvoditi mladomisnik vlč. Domagoj Duvnjak. Nakon mise je koncert zbora “Sempre Alegro”. Taj dan posvećen je obiteljima. Idući dan 13. lipnja posvećen je mladima, misu u 18 sati predvodit će studentski kapelan fra Ivan Dominik Iličić. Nakon mise je razgledavanje katedrale uz stručno vodstvo mons. mr. Matičića i doc. dr. Damira Tulića. Posljednjeg dana trodnevne priprave, u petak 14. lipnja svečanu Večernju u 18 sati predvodi nadbiskup Devčić, a misno slavlje mladomisnik vlč. Josip Pende.

Na svetkovinu sv. Vida 15. lipnja hodočasničku misu u 7 sati predvodit će rektor katedrale mons. mr. Matičić. Euharistijsko slavlje na talijanskom jeziku u 9.30 sati mons. dr. Christopher Zielinski OSB. Oliv, a svečano pontifikalno misno slavlje i dodjelu Medalja sv. Vida zaslužnim vjernicima laicima u 11 sati riječki nadbiskup Devčić. Središnje slavlje s procesijom u 18 sati od katedrale do Trga riječke rezolucije na kojemu će se slaviti misa, predvodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s riječkim nadbiskupom i metropolitom Devčićem, biskupima Riječke metropolije, predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem, đakovačko-osječkim nadbiskupom i metropolitom Đurom Hranićem, splitsko-makarskim nadbiskupom i metropolitom Marinom Barišićem i svećenicima.

U bogatom programu obilježavanja zlatnog jubileja Riječke metropolije izdvojena je izložba “Blago katedrale sv. Vida uz 50. obljetnicu uspostave Riječke metropolije”. Otvorenje je 14. lipnja u 10 sati u Gradskoj vijećnici, a sama izložba bit će postavljena na najpoznatijoj šetnici u gradu, na riječkom Korzu. Doc. dr. Damir Tulić s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci poručuje da je izložba realizirana u okviru sveučilišnog projekta „Mramor, pigmenti, zlato i svila: luksuzne umjetnine barokne Rijeke“. Moći će se vidjeti eksponati o kojima je javnost malo ili gotovo nikako upoznata poput izvornog nacrta iz 1636. godine kojega je napravio isusovac i arhitekt tadašnje isusovačke crkve, a danas katedrale Sv. Vida, Giacomo Briano iz Modene. Riječ je o prvom njegovom nacrtu riječke katedrale.

Detaljan program proslave nalazi se na službenim mrežnim stranicama Riječke nadbiskupije i Grada Rijeke. Na konferenciji je najavljeno kako će se na facebook stranici Riječke nadbiskupije moći pratiti propovijedi mladomisnika na misama trodnevnicama, dodjela Medalja sv. Vida kao i svečano euharistijsko slavlje koje će predvoditi kardinal Bozanić.