Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetkovine Velike Gospe u Molvama

Molve (IKA)

Svetkovina Velike Gospe proslavljena je 15. kolovoza u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Molvama.

Središnje slavlje euharistije predvodio je varaždinski biskup Bože Radoš.

U homiliji je potaknuo na pažljivo slušanje Božje riječi poput Marije koja sluša i čuje Božju riječ te po njoj živi.

Marija nam svojim prijelazom iz ove obale – zemlje, u obalu – nebo pokazuje put, gdje je naša domovina, gdje je ispunjenje ljudske čežnje. Marija nije most (Krist je most) već put („pristupna cesta“) prema Kristu; sve što čini, svaki Njezin pogled vodi nas prema Kristu. Slijedimo Mariju i poput Nje budimo drugima po dobrom djelu, riječi i blizini put do Krista koji je most između neba i zemlje gdje je naša konačna domovina – pozvao je biskup Radoš.

Misu su među ostalima suslavili ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić, župnik i gvardijan molvarskog samostana franjevaca konventualaca fra Zdravko Tuba i biskupov tajnik vlč. Marko Domiter.

Misa je slavljena na novouređenom vanjskom prostoru uz Duhovno-pastoralni centar ,,Oaza Bezgrešne” koji je u izgradnji. Uz brojne hodočasnike bili su prisutni i predstavnici županijske i općinske vlasti sa svojim suradnicima: župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren i načelnik Općine Molve Zdavko Ivančan.

,,Hvala svima koji su pridonijeli u organizaciji i pripremi svečanosti liturgije ovoga dana u čast Majke Božje. Posebna zahvala mons. Boži Radošu, varaždinskom biskupu koji je ovu Marijinu svetkovinu predslavio ovdje s nama u Njezinu svetištu, o. Miljenku Hontiću, provincijskom ministru i braći svećenicima koji su bili u koncelebraciji i na raspolaganju za sakrament sv. Ispovijedi“, zahvalio je na kraju o. Tuba.

Misi je prethodila euharistija kod zavjetne kapelice Majke Božje Molvarske koju je predslavio o. Miljenko Hontić u zajedništvu s gvardijanom Samostana sv. Frane u Puli fra Đurom Hontićem i o. Tubom uz asistiranje fra Zlatka Vlaheka, tajnika Provincije. Predslavitelj fra Miljenko izrazio je svoju radost i zahvalnost što može biti u ovom Marijinu svetištu – tako lijepom Njezinu mjestu, ljepšem od mnogih mjesta u svijetu u kojima je i sam bio. Pozvao je prisutne vjernike da poput Marije čuju Božju riječ te po njoj žive svoj život jer ih ona potiče na ono što je dobro, lijepo i plemenito.

Uslijedila je svečana procesija s čudotvornim kipom Majke Božje Molvarske koju je predvodio fra Miljenko, od zavjetne kapelice do župne crkve.