Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava Svijećnice i Dan posvećenog života u Đakovu

Đakovo (IKA)

Blagoslovom svijeća započelo je svečano večernje misno slavlje u đakovačkoj prvostolnici, koje je 2. veljače, na blagdan Prikazanja Isusova u hramu – Svijećnicu i Dan posvećenog života uz đakovačko-osječkog nadbiskupa Đuru Hranića predvodio umirovljeni nadbiskup Marin Srakić, koji je toga dana proslavio imendan. Misnom slavlju nazočile su brojne sestre sv. Križa, koje su tijekom misnog slavlja obnovile zavjete, a nakon pričesti zapjevale pjesmu Pjevaj Bogu zavjet svet.

U homiliji mons. Srakić tumačio je Isusovo prikazanje u hramu, događaj pun iznenađenja koja pomažu ući u otajstvo Isusa Krista te istaknuo nekoliko poruka. Marija i Josip sa svom jednostavnošću ispunjavaju svoju obvezu, na prvi pogled čini se da se radi o bilo kojem dječaku; obitelj slična drugim obiteljima donosi dijete u hram, ali u hramu su dvije osobe koje su iščekivale taj dan, taj trenutak – Šimun i Ana. „Očekivali su Gospodina, sv. Luka kaže da su u hram došli potaknuti Duhom, u tom djetetu prepoznaju spasitelja svijeta, njihove su izjave i zanosne i užasne, ali i pune radosti. Obilje je poruka u tome susretu, napose je tu ideja svjetla. Šimun Isusa opisuje ‘Svjetlom za prosvjetljenje naroda’. Prosvjetljenje je njegovo poslanje“, rekao je nadbiskup Srakić.

Druga poruka odnosi se na Mariju koja je donijela Isusa da ga prikaže Gospodinu. To je majka koja daje sina kojega je primila od Boga i kojega vraća, ali to je poklon koji u sebi sadrži žrtvu; to je predigra i predujam onoga dara što će ga Isus dati svome Nebeskom Ocu, dara svoga života kojega završava na križu, rekao je mons. Srakić, ističući treću poruku: „Šimun je označio Isusa kao ‘znak osporavan’. Isus će biti osumnjičen, o njemu će se raspravljati, s njime će diskutirati, nad njim će se sukobiti mišljenja i ideje ljudi, neki će ga odbiti, osuditi i ubiti, ali drugi će ga prihvatiti i na dar primiti Duha Svetoga. Šimun ima poruku za Mariju, da će joj mač probosti dušu. Marija je tako pridružena žalosnom otajstvu koje će u svome zaključku ipak biti radosno uskrsnuće“.

Na kraju homilije nadbiskup Srakić istaknuo je još jednu poruku za sve kršćane, napose osobe posvećenoga života: „Zajedno s Isusom, Svjetlom svijeta koji ulazi u hram, ulazimo s našim obredima u otajstvo Boga koji nam je došao. Pridruženi smo tim osporavanjima prema Isusu. Naučimo da moramo postati svjetlo u svjedočenju i očekivanju života vjere. Naučimo da i mi među našim suvremenicima možemo postati znakovi osporavanja, sa svim posljedicama, zamršenostima i nevoljama kršćanskoga svjedočenja“.

Na kraju misnog slavlja nadbiskup Hranić čestitao je svome prethodniku imendan i 29. obljetnicu biskupskog imenovanja. „U Vama prepoznajemo sliku dječaka Isusa kojega Blažena Djevica Marija prinosi Bogu i koji se trajno, sjedinjen s Kristom, prinosi Ocu. U Vama, kao našem umirovljenom nadbiskupu, prepoznajemo i Šimuna koji objeručke prima Krista Gospodina u svoj život i koji je u hramu časni predstavnik svih onih koji iščekuju otkupljenje Jeruzalema i utjehu Izraelovu. Marija je Vaša Majka. Nosite njezino ime. Štujete ju kao svoju Majku od kada znadete za nju“, rekao je, čestitajući nadbiskup Hranić.

„Zajedno s Vama i svi mi molimo BDM da Vam i dalje ostane Majka i zagovornica, te da vam ona, koja je zdravlje bolesnih, isprosi još mnoge godine kako biste svojom nadom i svojim neumornim radom – pisanjem povijesnih članaka i studija preko tjedna, te svojim zauzetim i svjedočkim pastoralnim radom subotom i nedjeljom – mogli podržavati i obogaćivati ovu našu nadbiskupijsku i župnu zajednicu; kako biste i nadalje svojim stavovima, prosudbama i pristupu onome što se oko nas događa u sve nas unosili mir i sigurnost te nam svjedočili kako se objeručke prima Krista i njemu prinosi. Hvala vam što u Vama imamo mudrog, razboritog, staloženog i postojanog te Bogu predanog nadbiskupa, čovjeka vjere i prikazanja Ocu po Kristu i koji je stup mudrosti i staloženosti među nama“, čestitao je nadbiskup Hranić.

Potom je nadbiskup Srakić iz ruku mladih primio buket cvijeća te zahvalio na čestitkama, kao i na svakoj podršci koje je tijekom godina primao od svih svojih suradnika.

Milosrdne sestre sv. Križa u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji Dan posvećenog života slavile su u nekoliko regionalnih centara: Osijeku, Slavonskom Brodu, Vinkovcima, Vukovaru, Donjem Miholjcu i Đakovu. Redovnice đakovačke regije za slavlje Svijećnice pripravljale su se od četvrtka 31. siječnja kada su u samostanskoj crkvi Presvetog Srca Isusova imale klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu.

U petak 1. veljače upriličeno je predavanje dekana Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu izv. prof. dr. Vladimira Dugalića. Tematika predavanja „Vrline treće dobi“, vrlo je aktualna u suvremenim društvenim prilikama naše domovine, ali i redovničkih zajednica. Nakon uvodnog pozdrava s. Marije Petre Toman, članice Nadbiskupijskog povjerenstva za osobe posvećenoga života i koordinatorice za đakovačku regiju, sestre su u svjetlu evanđeoskih likova: starca Šimuna i proročice Ane, imale prigodu poslušati poticaje prof. Dugalića na kvalitetnije življenje starije životne dobi. Izlagač je, među ostalim, istaknuo da se ars senescendi usvaja već od mladosti.

U subotu, 2. veljače, na blagdan Gospodinova prikazanja u Hramu i Dan posvećenoga života, sestre su tijekom jutarnje mise u samostanskoj crkvi pripravile prinos darova, a u večernjim satima bile su dionice euharistijskog slavlja u katedrali.