Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava zaštitnika Beogradske nadbiskupije u znaku oproštaja od nuncija Surianija

Beograd (IKA)

Na svetkovinu zaštitnika Beogradske nadbiskupije svetih Ćirila i Metoda, u utorak 5. srpnja u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije svečano misno slavlje predvodio je apostolski nuncij u Republici Srbiji nadbiskup Luciano Suriani u zajedništvu s beogradskim nadbiskupom i metropolitom Stanislavom Hočevarom, subotičkim biskupom Slavkom Večerinom, srijemskim biskupom koadjutorom Fabijanom Svalinom te mnogobrojnim svećenicima.

Misno slavlje bilo je i zahvala Bogu za nazočnost i djelovanje apostolskog nuncija mons. Surianija u Srbiji koji odlazi na službu nuncija u Bugarsku.

Na početku misnog slavlja nadbiskup Hočevar pozdravio je biskupe, svećenike i vjernike laike, a posebno članove Nadbiskupijskog pastoralnog vijeća, koji su preuzeli animatorsku ulogu u svojim župama i na području raznih djelatnosti Nadbiskupije. Nadbiskup je istaknuo da „na ovaj dan zaštitnika Nadbiskupije, naše Međunarodne biskupske konferencije, na ovaj dan suzaštitnika Europe – želimo izreći i najiskreniju zahvalu preuzvišenom Lucianu Surianiju u povodu završetka njegovog apostolskog poslanja – službe nuncija u Srbiji i predstojećeg odlaska u Bugarsku“.

Apostolski nuncij Suriani je u propovijedi zahvalio svima koje je Bog stavio na njegov put za vrijeme boravka u Srbiji te spominjući svetkovinu sv. Ćirila i Metoda potaknuo vjernike da slijede primjer tih svetaca. Osvrćući se na evanđelje u kojem Luka govori o poslanju sedamdeset dvojice učenika, nuncij je istaknuo da je Isus slao dvojicu po dvojicu, a to iz razloga da bi se prvo vidjela njihova ljubav i svjedočanstvo, a tek onda samo poučavanje. „Ćiril i Metod su radili zajedno i Crkva ih se sjeća u jednoj zajedničkoj svetkovini tako da su dobar primjer svima nama“, rekao je nuncij Suriani. Rekao je da i danas svijet radije sluša svjedoke nego učitelje. Stoga, potrebno je po primjeru učenika „na prvom mjestu biti svjedok u svakodnevnom životu, a kada bude nužno dodajmo i svjedočanstvo Božje riječi koja jedina ima sposobnost dodirnuti srca“, rekao je nuncij Suriani.

Nuncij je istaknuo da su sv. Ćiril i Metoda živjeli za evanđelje susrećući se s nerazumijevanjem pa čak i progonima, zato ako pogledamo njihove živote nije najvažnije ono što su napisali, nego je na prvom mjestu njihov primjer koji su ostavili i koji je aktualan i nakon toliko stoljeća, a to je vjernost evanđelju. Na kraju propovijedi nuncij je naglasio kako je Katolička Crkva sveopća i jedinstvena, a apostolski nunciji pozvani su odražavati živima te dvije dimenzije. Moleći za papu Franju da mu Duh da snage da izvrši poslanje zaključio je propovijed.

Na kraju mise uime Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda subotički biskup Večerin uputio je riječi zahvale nunciju za njegovu nazočnost, prisjećajući se pape Ivana XXIII. koji je odlazeći iz Bugarske rekao da će uvijek njegova svijeća molitve gorjeti u Bugarskoj. Time je želio reći da i molitva mons. Surianija bude trajna veza između njega i ovih krajeva gdje je djelovao kao nuncij. Na kraju svoga govora obećavajući nunciju molitvenu podršku predao mu je dar Međunarodne biskupske konferencije – ikonu svetih Ćirila i Metoda – u znak zahvale za sve što je učinio.

Primivši ikonu nuncij Suriani zahvalio je za dar i obećao svoju molitvenu prisutnost, a ujedno se preporučio u molitvu ove mjesne Crkve te svima udijelio blagoslov.

Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor Ars vocalis. Na misi je bio i Gavrilo Grban, predstavnik Uprave za suradnju s Crkvama i vjerskim zajednicama, navodi se u izvješću objavljenom na službenoj stranici Beogradske nadbiskupije.