Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava župne svetkovine sv. Nikole u Janjevu

Janjevo (IKA)

Svetkovina sv. Nikole svečano je u utorak 6. prosinca proslavljena misnim slavljem u Župi sv. Nikole u Janjevu na Kosovu. Misno slavlje predvodio je malološinjski župnik i dekan don Robert Zubović.

Misu je predslavio u zajedništvu s domaćim župnikom don Matom Palićem, hrvatskim isusovcima na službi u Skopju p. Vinkom Maslaćem i p. Marijanom Bešlićem, hrvatskim vojnim kapelanom u Peći vlč. Dankom Bizjakom te domaćim sinovima vlč. Zlatkom Ćibarićem i vlč. Tadijom Tomkićem. Na misnom slavlju bile su i Milosrdne sestre sv. Križa, djelatnici iz hrvatskog veleposlanstva u Prištini te članovi Hrvatske vojske na službi na Kosovu.

U propovijedi se don Robert prisjetio svojeg prvog posjeta Janjevu, kada je prije 32 godine svoju mladu misu slavio don Matej Palić. Promišljajući o liku sv. Nikole biskupa, propovjednik je istaknuo nekoliko vrlina i karakteristika koje obilježavaju dobrog pastira, a time i svećenika. To su dobrota, požrtvovnost, briga za povjereni narod i darežljivost, istaknuo je.

Sv. Nikola nas poziva da svoj pogled imamo trajno usmjeren prema nebu, prema Ocu nebeskom te da težimo za duhovnim i vječnim vrednotama. Osvrnuvši se na pročitano evanđelje o trsu i lozi, vlč. Zubović istaknuo je kao pozitivan primjer stoljetnu vjeru i ljubav prema Crkvi janjevačkog naroda. Plodnost i rod koji je vidljiv u zdravim obiteljima s brojnom djecom plod je njihove duboke vjere koja proizlazi iz molitvenog obiteljskog života, obiteljske krunice i svakodnevnog slavlja euharistije, naglasio je.

Sv. Nikola nam svijetli poput svjetionika u svijetu koji sve viši liči na oluju i nemirno more, nego na mirnu luku. Danas nam je potrebno svijetlo u vođenju naše djece, mladih i obitelji prema Kristu, rekao je don Zubović te ohrabrio Janjevce da ostanu postojani u vjeri i trajno pričvršćeni uz Krista. Misno slavlje animirao je župni zbor. Uoči blagdana održana je misa bdijenja, Slava u čast sv. Nikole, nakon koje se slavlje nastavilo u obiteljima. U toj hrvatskoj župi na Kosovu, koja ove godine obilježava 720 godina postojanja, okupilo se više od 300 uglavnom mladih hrvatskih, ali i albanskih vjernika.