Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen blagdan Uzvišenja Svetoga Križa na planini Visoka

Sinj (IKA)

Blagdan Uzvišenja Svetoga Križa proslavljen je u subotu 24. rujna na planini Visoka kod zavjetnog križa misom koju je slavio sinjski župnik fra Antonio Mravak.

Svake godine o blagdanu Uzvišenja Svetoga Križa na brdu Visoka (892 m) kod zavjetnog križa slavi se misa za vjernike župa Sinj, Neorić, Dicmo, kao i za hodočasnike iz okolnih mjesta. Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta hodočašće na Visoku odgođeno je u subotu 17. rujna te je održano u subotu 24. rujna.

Okupljanje vjernika sa sinjske strane počelo je ujutro u Radošiću kod Gornjih Župića. Hodočašće je započelo molitvom križnog puta koju je predvodio župnik Mravak. Meditacije između postaja križnog puta posvećene su bile obiteljima, a hodočasnici su se izmjenjivali u nošenju križa.

Dolaskom na vrh Visoke kod zavjetnog križa slavljena je misa. Predslavitelj je u propovijedi istaknuo Božju ljubav prema čovjeku kad je svoga Sina jedinca poslao na križ da svijet otkupi od grijeha. „Do Krista križ je bio znak sramote, a po Kristu je postao znak spasenja za sve one koji u Krista vjeruju. Neka križ i za nas bude put i sredstvo spasenja“, kazao je sinjski župnik.

Za vrijeme misnog slavlja liturgijsko pjevanje predvodili su Marija i Bože Župić. Po završetku misnog slavlja fra Antonio je svima zahvalio na organizaciji hodočašća, nakon čega je otpjevana hrvatska himna.

Poslije mise Grad Sinj je s gradonačelnikom Mirom Buljem i planinarskim društvom „Vukovi“ organizirao okrepu i druženje za hodočasnike kod planinarske kuće na Visokoj.

Križ na Visokoj su prvi put podignuli župljani sinjske župe 1900. godine u Svetoj godini Isusova rođenja, zatim 1933. u Svetoj godini Isusova otkupljenja te današnji 1975. godine. Godine 2020. križ je obnovljen i osvijetljen.