Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljen Dan Vojne kapelanije „Sveti Ivan Pavao II.“

Zagreb (IKA)

Djelatnici Ministarstva obrane i Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske s ministrom obrane Marijom Banožićem i načelnikom Glavnog stožera OS RH admiralom Robertom Hranjem, uoči blagdana Ivana Pavla II., u petak 21. listopada misnim slavljem proslavili su Dan Vojne kapelanije „Sveti Ivan Pavao II". Misno slavlje u kapelici „Sv. Ivan Pavao II.“ u Ministarstvu obrane predvodio je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan u koncelebraciji s kapelanom i biskupskim vikarom za pastoral MORH-a i OS RH don Slavkom Rajičem i vojnim kapelanom i dekanom o. Zdravkom Barićem, SMM, izvijestio je MORH.

Ministar obrane Mario Banožić čestitao je biskupu, vojnom kapelanu i svim djelatnicima Vojnog ordinarijata i svim vjernicima Dan vojne kapelanije koja nosi ime svetog Ivana Pavla II., a koja djeluje u Ministarstvu obrane i Glavnom stožeru OS RH.

„Pronaći dobro u čovjeku, kročiti k Dobru, bili su poticaji svetca koji je toliko volio hrvatski narod, koji nas je preporučivao u svojim nagovorima, u svojim molitvama. Želim da svi mi, u svetcu zaštitniku naše vojne kapelanije pronađemo snagu na odgovornom, teškom, izazovnom, ali jedino ispravnom putu istine i mira. Pronađimo snagu i pokušajmo kročiti stazom koju je sveti papa Ivan Pavao II.  svojim poslanjem probio. Neka nam i nadalje bude vjerni pratitelj, naš uzor, svjetionik vjere,“ poručio je ministar Banožić.

Biskup Bogdan zahvalio je ministru Banožiću i načelniku Hranju na potpori, organizaciji i sudjelovanju u nedavano održanom hodočašću Hrvatske vojske, policije i branitelja u Mariju Bistricu te posebice na hodočašću u Rim. Radi se o zahvalnom hodočašću koje je Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj organizirao prigodom 25. obljetnice svoga utemeljenja, tijekom kojeg su sudjelovali na općoj audijenciji pape Franje.

U samoj homiliji, biskup Bogdan osvrnuo se na nekoliko značajnih crtica iz života Karola Wojtyle – pape Ivana Pavla II. „Hrvatski narod će ga upamtiti po prvoj svetoj misi u povijesti našega naroda izrečenoj na hrvatskom jeziku nad grobom sv. Petra u Rimu, u travnju 1979. godine, kao i po trima apostolskim pohodima Republici Hrvatskoj te dva Bosni i Hercegovini“. rekao je biskup istaknuvši kako je papa Ivan Pavao II. tijekom Domovinskog rata gotovo svakodnevno apelirao na svjetsku javnost o strahotama koje se događaju, javno se zalažući za međunarodno priznanje Hrvatske i drugih republika nastalih raspadom Jugoslavije. Svojim životom ostavio je vjernicima i cijelom svijetu svjedočanstvo uzornog, svetog i poniznoga života.

Proslavljen Dan Vojne kapelanije „Sveti Ivan Pavao II.”/Foto: MORH/J.Kopi

Proslavljen Dan Vojne kapelanije „Sveti Ivan Pavao II.”/Foto: MORH/J.Kopi