Budi dio naše mreže
Izbornik

Mons. Komarica predvodio vanjsku proslavu župne svetkovine i blagoslovio kamen temeljac za novi pastoralni centar u Drvaru

Drvar (IKA/TU)

Župa Drvar u subotu 20. ožujka svečano je proslavila svetkovinu svoga naslovnika i zaštitnika sv. Josipa. Središnju euharistiju u privremenom bogoslužnom prostoru u zgradi nekadašnjeg Sokolskog doma predslavio je banjolučki biskup Franjo Komarica.

U propovijedi je biskup Komarica podsjetio vjernike da je papa Franjo proglasio Godinu sv. Josipa te ih je potaknuo na nasljedovanje njegova primjera jačajući i učvršćujući svoj vjerski život u spremnom i potpunom vršenju Božje volje. Biskup je istaknuo da dolikuje da zaštitnik i glavar Svete Obitelji bude i Crkvi pouzdani zaštitnik i branitelj.

„Tu se njegovu zaštitu mora izmoliti. Crkva ju i danas još uvijek itekako treba, ne samo u svojoj obrani protiv nadolazećih pogubnih izazova i nasrtaja njenih neprijatelja, nego također, i prije svega, za osnaživanje njezinih napora koje po Kristovom nalogu: ‚Idite po svemu svijetu i propovijedajte Radosnu vijest‘ – poduzima oko evangeliziranja svijeta i oko novog evangeliziranja naroda i krajeva koji danas proživljavanju pogubnu dramu ateizacije i svih negativnih posljedica jednog raskršćanjenja“, naglasio je biskup Komarica.

Biskup je jos istaknuo da je uvjeren da je ustrajnom molitvom i zagovorom sv. Josipa došlo, nakon dugih strpljivih godina i upornog nastojanja, do osobito sretnog dana za župu u Drvaru: blagoslova i polaganja kamena temeljca za izgradnju središnjeg zdanja župne zajednice – pastoralnog centra s bogoslužnim prostorom.

Nakon mise svi su se nazočni uputili nekoliko stotina metara dalje na gradilište budućeg pastoralnog centra gdje je upriličena svečanost blagoslova temeljnog kamena i gradilišta, kao i novoga drvenog križa koji će stajati na gradilištu.

Ondje je župnik Klečina najprije u kratkim crtama opisao kronologiju svih događaja u posljednje tri godine koji su prethodili toj velikoj svečanosti. Zahvalio je svim pojedincima i dobročiniteljima koji su svojim angažmanom doprinijeli da se dogodi taj veliki dan, a posebno je zahvalio svojim župljanima koji su ustrajnim postom i molitvom izmolili brojne milosti.

Potom su biskup i župnik potpisali povelju koja je uzidana u temelje, a biskup je blagoslovio i kamen temeljac budućega zdanja.

Misu su suslavili domaći župnik don Davor Klečina, župnik Glamoća don Marko Crnjak, župnik Mrkonjić Grada vlč. Darko Anušić i župni vikar Vidoša fra Ćiro Lovrić. Posluživao je trajni đakon iz Zagreba vlč. Marijan Krajinović.

Liturgijsko pjevanje predvodili su, mladi Molitvene karizmatske zajednice „Nanovo rođeni“ iz zagrebačke Župe sv. Stjepana prvomučenika u Botincu koji su i ministrirali.

Misi i blagoslovu kamena temeljca, među ostalima, nazočili su i predstavnici vlasti.

Župljani Drvara su se za župno slavlje duhovno pripremali tri dana.

U srijedu 17. ožujka župnik Klečina na misi je podijelio sakrament bolesničkog pomazanja svim bolesnim osobama. U četvrtak 18. ožujka i petak 19. ožujka duhovnu obnovu predvodili su mladi iz zagrebačkog Botinca, s kojima je bio i trajni đakon vlč. Krajinović.

Župa Drvar je građevinsku dozvolu za novi centar za bogoslužne, pastoralne, karitativne, kulturne i druge društvene aktivnosti Župe Drvar, dobila nedavno.

Radovi na izgradnji objekta izvodit će se prema projektu ing. Isaka Medića iz Sarajeva, a izvođač radova je građevinsko poduzeće Komotin iz Jajca s kojim je župa Drvar nedavno sklopila ugovor.

Već je osiguran financijski okvir za prvu fazu radova zahvaljujući pomoći preko javnih poziva Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, te proračunskih izdvajanja Grada Knina kao i pomoći Hrvatske katoličke misije St. Gallen i drugih dobročinitelja.

Pomoć za izgradnju pastoralnog centra u Drvaru obećao je i predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin, kao i načelnik Općine Tomislavgrad Ivan Buntić.