Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena svetkovina Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu

Đakovo (IKA)

Svetkovina Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije proslavljena je u petak, 8. prosinca 2023. u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu.

Euharistijsko slavlje je predvodio đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić. Koncelebrirali su đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, sjemenišni odgojitelji, profesori i ostali svećenici.

Na misi su sudjelovali studenti i djelatnici Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu te provincijalna uprava Milosrdnih sestara Svetog Križa.

Započinjući svoju propovijed, biskup Ćurić se osvrnuo na I. zasjedanje XVI. Opće redovite skupštine Biskupske sinode u Rimu gdje je uvidio usmjerenost na Marijin lik i važnost Bogorodice za zajedništvo u Crkvi. „I kada je u pitanju sam sadržaj Sinode, njezina najdublja uporišta i nadahnuća ne mogu zaobići Mariju. U traženjima odgovora na sva pitanja s kojima se Crkva našeg vremena želi suočiti u obnoviteljskom hodu Sinode o sinodalnosti, neizostavno je važno gledati i nasljedovati Mariju, prepoznavati kako je u život Crkve duboko utkana marijanska dimenzija“, kazao je.

U središnjem dijelu propovijedi propovjednik se osvrnuo na nauk o Marijinom bezgrješnom začeću. Spomenuo je bulu Ineffabilis Deus / Neizrecivi Bog bl. pape Pia IX. u kojoj piše: „Blažena je Djevica Marija, u prvom času svoga začeća, po posebnoj milosti i povlastici svemogućeg Boga, predviđajući zasluge Isusa Krista Otkupitelja ljudskog roda, bila očuvana neokaljanom od svake ljage istočnoga grijeha.“ Stoga je biskup o Marijinoj bezgrješnosti zaključio: „Marijina je bezgrješnost od samog početka, djelo Božje ljubavi – ljubavi koja je najdublji izvor našeg života i postojanja, uključujući sav svijet i sva stvorenja, te se proteže bez granica.“

Zaključujući propovijed, biskup se, obrativši izravno bogoslovima, prisjetio svojevremenog boravka u Rimu sa skupinom bogoslova te ujedno i riječi koje im je uputio papa Ivan Pavao II. Rekao im je: „Predragi! Povjeravam vas Mariji, odgojiteljici jedinoga Svećenika, Krista, da vas Ona prati u vašoj ljudskoj i duhovnoj pripravi na svećeničku službu.“

Nakon misnoga slavlja uslijedio je zajednički ručak u sjemenišnoj blagovaonici gdje su se okupljenima obratili nadbiskup Đuro Hranić i rektor preč. dr. Stjepan Radić.

Slavlje svetkovine zaštitnice Bogoslovnoga sjemeništa u Đakovu zaključeno je pohvalama Djevici Bezgrješnoj te euharistijskim klanjanjem koje je predvodio duhovnik zajednice vlč. mr. Stjepan Matezović.