Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena svetkovina Zemunske Gospe

Zemun (IKA)

Župljani Zemuna proslavili su 24. svibnja svoju nebesku zaštitnicu Mariju Pomoćnicu kršćana, koju časte i kao Zemunsku Gospu, misnim slavljem koje je predvodio srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina.

Na taj dan vjernici Zemuna kao i oni iz drugih župa okupljaju se da bi iskazali čast nebeskoj Majci Mariji, te uvijek i iznova stavili sebe i svoje obitelji pod zaštitu Zemunske Gospe. Štovanje Marijino tu je uvijek bilo snažno, a posebno od ponovne ustanove župe 1721. Tada su franjevci kapucini donijeli Marijinu sliku i počeli je štovati kao Zemunsku Gospu, koja je vjernicima ulivala nadu u bolje sutra.

Ovogodišnja proslava Zemunske Gospe započela je trodnevnicom koju je vodio župnik preč. Jozo Duspara. Na sam dan proslave, svećenici Zemunskoga dekanata imali su svoje redovito mjesečno klanjanje s vjernicima. Euharistijsko klanjanje je započelo sat vremena prije euharistijskog slavlja, a na je okupljenim vjernicima podjeljen svečani blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom. Euharistijsko klanjanje je animirao biskupijski povjerenik za trajnu duhovnu formaciju svećenika preč. Berislav Petrović.

U homiliji biskup Svalina istaknuo je između ostaloga: Mariju Pomoćnicu slavimo mi, nemoćni, Bezgrešnu mi grešni, Majku mi, djeca sinovi i kćeri. Naš život je ograničen, grješan i smrtan. Teško se nositi s izazovima i poteškoćama čak i onim normalnim, svakodnevnim. Oduvijek je nama stvorenjima  trebala Stvoriteljeva pomoć. Utjecali smo se Majci Mariji, Gospodinu i svecima i molili ih za pomoć

Majka Marija je majka Gospodinova, Majka Crkve i naša majka. Po njoj se Riječ Božija utjelovila, Gospodin je postao čovjekom, a mi smo po Gospodinu postali braća i sestre. Gospodin je s nama htio podijeliti sve što ima. Darovao nam je sebe i Majku Mariju za našu majku. Često molimo za svoje zdravlje i zdravlje svoje obitelji, ali sužava se naš život u uske granice bez duhovne dimenzije, bez vjere. Marija nas želi učvrstiti u vjeri, želi proširiti naš horizont da ne gledamo samo sebe nego i bližnje.

Biskup Svalina osvrnuo se zatim na dvostruki osjećaj u kojemu se Marija ističe u svojoj uzvišenosti u usporedbi s drugim stvorenjima, kako vrhunski  sudjeluje na božanstvu svoga Sina. No, isto tako nas kršćanski osjećaj podsjeća  kako je Krist Isus nemjerljivo uzvišen i ima prednost koju apsolutno ne možemo i ne smijemo umanjiti niti zasjeniti nikojim stvorenjem, pa ni Marijom.

Osjećamo i ističemo ono što je zajedničko između Marije i Krista Gospodina: Ako je Krist Bog Marija je „božanska“, ako je Krist svet Marija je i to samo ona bezgrješna i puna milosti; ako je Krist Otkupitelj Marija je prva družica Otkupljenja; ako je Krist posrednik  Marija je suposrednica. Ako je Krist Uskrsli, Marija je na nebo uznesena.

Ali isto tako osjećamo Mariju kao pravog člana Crkve. Doživljavamo: Marija je stvorenje kao i mi. Njezina milost je iste vrste kao i naša iako u višem stupnju. Njezino tjelesno uskrsnuće razlikuje se od našeg samo po tome što se dogodilo ranije na tajanstven način; ako je ona na uzvišen način bila „družica Otkupljenja“ i mi na određen način, možemo surađivati na Kristovu otkupiteljskom djelu. Marija je dakle visoko postavljena uz Krista, pred nama grešnicima, ali isto tako duboko smještena, uz nas u Crkvi, pred Kristom, jedinim Gospodinom i jedinim Spasiteljem.

Nadalje je biskup Svalina govorio o Mariji koja je sva u Kristu i sva u Crkvi. Marija je temeljno uvjetovana Kristom, sva je u Kristu, jer su sva njezina veličina i sve njezine povlastice dar. U Mariji je sve milost. Ona je „puna milosti“, tj. pomilovana, miljenica, remek djelo Božije moći dragovoljnje ljubavi. Marija, baš zato što je najbliža Kristu, ostaje i najbliže Crkvi, sva je u Crkvi, to jest u nama. Uzvišenija je od svih drugih članova, ali je uvijek dio tijela Crkve.

Liturgijsko slavlje završeno zahvalom župnika preč. Joze Duspare biskupu i okupljenim svećenicima. Također je osobito zahvalio pjevačima, istaknuvši kako se u svakom trenutku pjesme osjetila slavljenička radost. Zahvalio je, također, svim darovateljima i volonterima koji su na bilo koji način pomogli organizaciju svečanosti. Ta se pomoć, na osobit način, očitovala kroz kićenje i uređenje crkve. To je dar jedne od župljanki koja je time željela darovati i počastiti župu i Zemunsku Gospu.

Svečanost je završena druženjem vjernika u dvorištu Crkve.