Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena župna svetkovina sv. Ane u Laćarku

Laćarak (IKA/TU)

Župa svete Ane, majke Blažene Djevice Marije u Laćarku je u utorak 26. srpnja proslavila svetkovinu svoje nebeske zaštitnice misom koju je predslavio srijemski biskup Đuro Gašparović.

Misu su suslavili župnik u Srijemskoj Mitrovici mons. Eduard Španović, župnik u Hrtkovcima vlč. Ivica Živković, grkokatolički župnik u Berkasovu o. Vladimir Edelinski Mikolka, župnik u Šidu vlč. Nikica Bošnjaković, župnik u Duboševici vlč. Danijel Tigandžin, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu vlč. Antun Japundžić, župnik u Soljanima vlč. Krešimir Šaf te župnik domaćin vlč. Ivica Zrno.

Sv. Ana – uzor u molitvi

Biskup Gašparović u homiliji je govorio o sv. Joakimu i Ani, koji su prema predaji, iako pobožni i pravedni, u društvu bili obilježeni kao grješnici jer nisu imali djece. Posebno je spomenuo zgodu kada je svećenik odbio primiti Joakimovu žrtvu, jer je grješnik, što je sv. Jokaima razočaralo, te je otišao u pustinju. Biskup je tim primjerom naglasio pobožnost roditelja Blažene Djevice Marije, koji nisu nikog osuđivali, nego su se molili.

„Bračni par se molio, Ana kod kuće, a Joakim u pustinji. Morate shvatiti da su prihvatili svoju sudbinu kakva jeste, da nisu prigovarali niti se uvrijedili. I njihove molitve su uslišane. Desilo se čudo. Nebeski glasnik se pojavio supružnicima. Ovaj glasnik ih je obavijestio da će voljom Božjom dobiti kćer. Ali ovo neće biti obična djevojka. Ona ima posebno poslanje. Ona je Blažena Djevica Marija. Kao odrasla osoba, ona će roditi Spasitelja. Nebeski glasnik je naredio da se par sastane u Jeruzalemu. Odmah su otišli u ovaj grad. Kako je Gospodin zapovjedio, u svoje vrijeme su dobili kćer… Ana i Joakim su svojim životom dokazali milost Gospodnju onima koji su vjerni ljubavi i uzdaju se u njegovu pomoć. Ustrajno su se molili i imali veliko povjerenje u Boga.“

Predsjedatelj je potaknuo vjernike na ustrajnost u molitvi i povjerenje u Boga, kakvo su imali Marijini roditelji.

„Braćo i sestre, poziv je svakome od nas da, kao sveti Joakim i Ana, uvijek pred očima imamo riječi Evanđelja da ‚Bogu nije ništa nemoguće‘ i stoga da, poput sv. Ane, imamo povjerenje u Boga. To je ono povjerenje da nas nikada neće ostaviti same, posebno u nerazumljivim i teškim trenucima našega života. Svako bježanje od Boga i svako odgađanje susreta s Bogom, ujedno je i produženje životnih lutanja, patnji i osobnog nezadovoljstva. U vjeri i povjerenju u Boga i bližnjega, poput svetih Marijinih roditelja, gledamo u budućnost.“

„Prilike u kojima žive pojedinci, tjeskobe u kojima se nalaze obitelji, muke koje pritišću čitave narode, brige koje ispunjaju Crkvu, sve nas to poziva da se ponovno saberemo na molitvu. Tako su radili sveti roditelji Blažene Djevice Marije. Vjernik ne smije biti ravnodušan za potrebe i nevolje, opasnosti i tjeskobe svoje braće ljudi. Svatko je pred Bogom odgovoran za svoga bližnjega“, zaključio je mons. Gašparović.

Oproštaj

Domaći župnik Ivica Zrno je na koncu slavlja zahvalio svima, osobito svećenicima i biskupu koji je predvodio slavlje. Također je zahvalio župljanima za četiri godine suradnje i podrške u svim akcijama, budući da je nakon četiri godine župništva u Laćarku premješten na novu službu u Đakovačko–osječkoj nadbiskupiji.

Posebnu zahvalu izrekao je biskupu Đuri Gašparoviću koji mu je iskazao povjerenje i povjerio mu župu, te pružio podršku u svemu što je radio, a rado se odazivao i na slavlja lačaraćke župe. Također, vlč. Zrno osobito je zahvalio i mons. Španoviću za godine lijepe suradnje i podrške. Na koncu, je izrekao zahvalu i svojim župljanima.

„Hvala za srdačan doček, za svaku suradnju, za otvorena vrata obiteljskog doma, za strpljivost u radu, prijateljsku riječ, pomoć u različitim prigodama, pomoć u radu i djelovanju o ovoj našoj župi, za svaki poticaj, ustrajnost, za svaku molitvu i sklopljene ruke, za svako pobožno euharistijsko slavlje od srca vam svima hvala. Osobito se zahvaljujem svojim prvim suradnicima…“, rekao je između ostaloga.

Prije negoli je podijelio blagoslov na kraju euharistijskog slavlja, biskup Gašparović zahvalio je vlč. Zrnu za njegovo služenje u Srijemskoj biskupiji, ne samo kao župnika u Laćarku, nego i kroz niz drugih službi koje je vrlo marljivo obnašao.

Nakon misnog slavlja upriličeno je druženje u župnom dvorištu.