Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljeno 25 godina Programa Injigo

Visoko (IKA)

Članovi Zajednice Injigo iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Austrije i Švicarske proslavili su 25 godina Programa Injigo (1997. – 2022.) u okviru godišnjeg susreta koji su održali od 18. do 21. kolovoza 2022. u Franjevačkom duhovno-pastoralnom centru u Visokom u Bosni i Hercegovini.

Utemeljiteljica i voditeljica Zajednice i Programa Injigo je dr. sc. Marica Čunčić. Zajednica organizira i vodi Program ignacijevskih duhovnih vježbi u svakodnevnom životu od 30 tjedana, od 12 i 30 dana, i u šutnji od 3 do 30 dana. Započinjući susret, dr. sc. Čunčić iznijela je statistiku i plodove rada tijekom 25 godina.

Članovima Zajednice govorila je o razlučivanju duhova prema petom poglavlju Apostolske pobudnice pape Franje „Gaudete et exsultate. O pozivu na svetost u današnjem svijetu“. Papa Franjo tumači razlučivanje između đavla i Boga te ističe važnost razlučivanja u prepoznavanju i ostvarivanju poslanja dobivenog na krštenju, koje vodi na izvor vječnoga života. Zatim je protumačila proces zajedničkog razlučivanja i govorila o suvremenim moralnim izazovima povodom izlaska dokumenta Papinskog biblijskog povjerenstva „Što je čovjek? Putokaz za biblijsku antropologiju“ iz 2019. godine, i obradila dvije psihološke teme.

Profesorica Nataša Kelić iznijela je povijest Programa i Zajednice Injigo u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, budući da vodi i organizira program duhovnih vježbi na tom području. Koordinatorice Kućnih duhovnih vježbi Katica Vulić i Božena Pavlović, dipl. ing., iznijele su podatke i plodove duhovnih vježbi od 12 i 30 dana u svakodnevnom životu i trodnevnih šutnji. Prof. Dubravka Prskalo održala je predavanje na temu „Temperament“. Nakon svakog predavanja sudionici su sudjelovali u radionicama i plenumu.

Tijekom programa održana je zajednička molitva za Bosnu i Hercegovinu. Organiziran je posjet galeriji, lapidariju, profesorskoj knjižnici Samostana sv. Bonaventure u Visokom i zgradi Franjevačke klasične gimnazije pod vodstvom ravnatelja gimnazije fra Ivana Nujića.

Prva dva dana u susretu je sudjelovao voditelj Duhovno-pastoralnog centra fra Josip Ikić, OFM, a treći dan ekonom franjevačkog samostana u Visokom i pomoćnik u Duhovno-pastoralnom centru fra Marinko Štrbac, OFM. Obojica su bila na raspolaganju za sakrament ispovijedi.

Fra Josip predvodio je misna slavlja, održao prigodno predavanje te svjedočio svoje iskustvo duhovnih vježbi u Programu Injigo. Fra Marinko iskazao je veliku radost zbog dolaska članova Zajednice Injigo u Visoko te posvjedočio milost i dar vlastitoga sudjelovanja u ignacijevskim duhovnim vježbama Programa Injigo.

„Ono što je Gospodin darovao Crkvi i svijetu u zadnjih pedesetak godina kao najvažnije je Gospa u Međugorju, a drugi biser ili dragulj su Duhovne vježbe sv. Ignacija koje nam je donijela naša draga Marica – njome se Gospodin poslužio. Bio sam na mnogim duhovnim programima različitih duhovnika, sve je to dobro, ali ono što je kompletno, to su ove duhovne vježbe i mislim da ste na najboljem putu… Kada bi naši mladi svećenici – ali i svi, prošli duhovne vježbe – Crkva bi se preporodila; sjemeništa – naše je sada prazno – bi bila puna, i studij teologije bio bi pun, a obitelji bi bile sretne“, rekao je fra Marinko ohrabrujući članove Zajednice Injigo da nastave sa svojim radom.

Članovi Zajednice pohodili su u subotu 20. kolovoza i Župu sv. Ignacija u Sarajevu. Za njih je misno slavlje predvodio glavni urednik Radio Marije BiH o. Mato Anić, SJ, a na raspolaganju za sakrament pomirenja bio je župnik o. Ante Topić, SJ. U propovijedi je o. Anić govorio o biti ignacijevske duhovnosti: postizanje slobode, nenavezanosti te o važnosti ispita svijesti.

Na kraju susreta, u nedjelju 21. kolovoza misno slavlje za članove Zajednice Injigo slavio je gvardijan franjevačkog samostana u Visokom fra Franjo Radman, OFM, zahvaljujući članovima Injiga za svjedočanstvo aktivnog sudjelovanja u širenju Kraljevstva Božjega. Misna nakana bila je za 39 preminulih sudionika duhovnih vježbi u Programu Injigo u prošlih 25 godina.

Nakon pandemijske pauze trodnevni susret uživo bio je velik dar i milost za članove Zajednice Injigo, ohrabrenje za daljnji rad i početak organiziranja i vođenja Duhovnih vježbi u svakodnevnici od trideset tjedana, koje počinju 17. listopada.

Više informacija može se pronaći na mrežnoj stranici Injigo.