Budi dio naše mreže
Izbornik

Prva misa u Hvaru novog župnika don Tonija Plenkovića

Hvar (IKA)

U nedjelju 1. rujna ove godine u hvarskoj katedrali večernju misu slavio je novi hvarski župnik don Toni Plenković, s kojim je suslavio don Ivan Jurin. Bio je to njegov prvi susret s vjernicima župe sv. Stjepana u Hvaru u kojoj će vršiti službu župnika nakon odlaska don Milija Plenkovića na novu dužnost.

Don Tonija Plenkovića za svećenika je zaredio biskup mons. Slobodan Štambuk u Svirčima 5. srpnja 2008. godine. Do sada je djelovao kao župnik u više mjesta na otoku Braču, vršio je službu biskupskog vikara za otok Brač i povjerenika za obitelj u hvarskoj biskupiji.

Prije početka mise u ime hvarskih vjernika novom župniku don Toniju obratio se učenik Noa, jedan od najmlađih članova Bratovštine sv. Križa, koji je među ostalim istaknuo: „Radostan sam što vas kao novog župnika mogu pozdraviti u ime naše župne zajednice i zaželjeti vam dobrodošlicu u naš Hvar. Znam da ćete nam uspješno prenositi Božju riječ, pomagati u svemu i brinuti se za sve nas. Iako ste od danas naš župnik, učitelj i voditelj, znam da ćete nam prije svega biti prijatelj, a prijatelj je onaj koji će uvijek pomoći, koji je uvijek uz tebe i kad si sretan i kad ti je najteže. Baš kao što je Isus prijatelj svakom čovjeku. Želim vam da dugo ostanete župnik u Hvaru, a mi ćemo uvijek biti uz vas, mi ministranti, bratimi i svi članovi naše župe.“

Obraćajući se vjernicima u prvoj propovijedi kao hvarski župnik don Toni Plenković govor je započeo riječima koje je Isus izrekao na početku svog djelovanja: „Obratite se, jer približilo se kraljevstvo nebesko“ (Mt 7, 14). Ove Isusove riječi aktualne su i danas, naglasio je don Toni, jer upućuju svećenike na ono bitno što treba neprestano naviještati i pritom sve svoje sposobnosti staviti u službu za druge. U naviještanju pak treba isticati da je Bog uvijek blizu, da nas traži, da nam oprašta, te da nam daje snagu za život po njegovim zapovijedima. Moram priznati, istaknuo je novi hvarski župnik, da sa strepnjom prihvaćam svoju novu službu, jer ne znam hoću li biti sposoban ispuniti ono što Bog od mene traži. Stoga upućujući vam, dragi vjernici, srdačni pozdrav molim za vašu pomoć i to sve: djecu, roditelje, starije vjernike, biskupe, redovnike, svećenike, časne sestre, koludrice, ministrante, članove crkvenih zborova i njihove voditelje, te članove obiju bratovština kako bismo djelujući u slozi i međusobnom pomaganju postigli i svjedočili naše vjerničko i crkveno zajedništvo. Zbog utjecaja suvremenog načina nažalost sve više ispraznog života želim vas upozoriti što se događa s kršćanskim vrjednotama u vremenu sve agresivnije sekularizacije. Kršćanstvo donekle gubi svoja živa tradicijska obilježja, ali ipak nalazi novi put na kojemu čovjek vjeru prihvaća kao svoj osobni izbor. Sretni smo što su naši predci kroz protekla stoljeća sačuvali našu vjeru i predali nam je u nasljeđe kao dragocjenu svjetiljku, u kojoj još uvijek ima ulja koje omogućuje da se svjetlost vjere ne ugasi. Naša je dužnost da nastojimo da svjetiljka ne ostane bez ulja“, poručio je.

Zaključujući propovijed don Toni Plenković je rekao da se na početku nove službe kao hvarskog župnika ne osjeća osobito jak, odnosno da mu se čini da nije dorastao toj zadaći, ali da vjeruje u Gospodina koji ga je pozvao i poslao u Hvar, te da će mu pomoći da zajedno sa svojim vjernicima čini dobro. Radi toga cilja želim vašu suradnju i molim Boga da pomogne meni i vama, mojim vjernicima.

Nakon završenog misnog slavlja novom župniku obratio se don Ivan Jurin kao njegov prijatelj i kolega ohrabrivši ga riječima: „Ne boj se! Bog ima povjerenja u tebe i ako daš sve od sebe, sve će biti dobro. Bog te blagoslovio!“

Liturgijsko obredno pjevanje za vrijeme mise izvodio je katedralni zbor kojim je ravnala maestra Klara Milatić uz pratnju na orguljama maestra Tomija Domančića.

Ključne riječi:
Hvar misa Toni Plenković