Budi dio naše mreže
Izbornik

Prva proslava svetkovine Presvetoga Srca Isusova u gospićkom Karmelu

Gospić (IKA)

Središnjim misnim slavljem koje je u petak 16. lipnja, na svetkovinu Presvetog Srca Isusova predvodio generalni vikar Gospićko-senjske biskupije mons. Marinko Miličević, po prvi je put proslavljena svetkovina titulara nedavno otvorenog samostana klauzurnih sestara karmelićanki u Gospiću.

Suslavili su gospićki dekan vlč. Herbert Berisha i umirovljeni svećenik vlč. Jure Ladišić, uz asistenciju br. Marinka Klaića i sudjelovanje brojnih vjernika.

Istaknuvši srce kao središte čovjeka i njegove osobnosti, mons. Miličević je homiliju započeo oslanjajući se na biblijske navode koji označavaju svetopisamsku važnost srca kao mjesta izbora dobra i zla, pristanka ili odbijanja Duha Svetoga, izlivenog iz probodenog Srca Isusova.

Naglasivši kako nam je kroz Božje srce darovana sama Božja ljubav, propovjednik je napomenuo da bez jedinstva s tim otajstvom ni kršćanska ljubav usmjerena prema Bogu i bližnjemu ne može doseći svoju puninu niti određenje. Pri kraju homilije, nazočnima je naglasio zahvalnost i zadovoljštinu kao dva temeljna vjernička stava prema Kristovom srcu, ali i komplementarnost dviju pobožnosti prema Srcu Isusovu i Srcu Marijinu.

Misno je slavlje zaključeno zajedničkim moljenjem osobne posvete Presvetom Srcu Isusovu te mogućnošću susreta i preporukom sestrama, kao i vjerničkim druženjem pred samostanom.

Jutarnje liturgijsko slavlje svetkovine predvodio je karmelićanin o. Marko Maglić, katedralni župni vikar u Gospiću, koji je također potaknuo prisutne da u čašćenju Srca Isusova, tog spomena Božje ljubavi, nasljeduju dobrotu, nježnost i milosrđe koji iz njega izviru te da u promatranju križa probude želju da na ljubav Isusova srca uzvrate svojom.

Slavlju svetkovine prethodila je trodnevna priprava koju su predvodili svećenici Gospićko-senjske biskupije bliski zajednici karmelićanki: biskupijski ekonom preč. Nikola Turkalj, župnik Ličkog Osika i ravnatelj Caritasa preč. Luka Blažević te župnik na Udbini preč. Josip Šimatović. U homilijama su povezivali liturgijska čitanja dana kao i usmjerenost trodnevnice na srce učitelja Isusa čiji je vjernik pozvan biti autentičnim nasljedovateljem.