Budi dio naše mreže
Izbornik

Prvi dan 2. Međunarodnog susreta rektora i djelatnika u svetištima u Rimu

Vatikan (IKA)

Drugi Međunarodni susret rektora i djelatnika u svetištima, u organizaciji Dikasterija za evangelizaciju, počeo je u četvrtak 9. listopada 2023. u Rimu.

Tema ovogodišnjega susreta je „Svetište: dom molitve. Ususret Jubileju 2025. godine“. Susret je molitvom i pozdravom otvorio proprefekt Odjela za fundamentalna pitanja evangelizacije svijeta Dikasterija za evangelizaciju mons. Salvatore Rino Fisichella. U svojemu uvodu mons. Fisichella je istaknuo važnost ovih susreta posebno u vidu priprema za predstojeći Jubilej i njegovo slavlje u svetištima.

Prvo predavanje „Zagovorna molitva“ održao je o. Ermanno Barucco, OCD, s Papinskoga teološkog učilišta Teresianum koji je istaknuo primjer Isusove molitve za one koje iza njega ostaju.

„Gospodin moli Oca za posveti i proslavi one koji ostaju u svijetu i da ih ispuni svojom snagom. Iste kristovske sinovske osjećaje usvaja kršćanin kada moli. Postaje svjestan zagovora cijele proslavljene Crkve“, poručio je među ostalim.

Drugo predavanje „Prihvat i otpust hodočasnika“ održao je nadsvećenik bazilike sv. Petra kardinal Angelo Comastri, dugogodišnji papinski delegat za baziliku u Loretu. Temeljeći se na mislima papâ, kardinal Comastri govorio je i iz vlastitoga iskustva o važnosti svetišta „koje prihvaća i one koji su blizu i koji su daleko te im se pruža prilika približiti im Boga, kao i čovjeka Bogu“. Istaknuo je važnost prihvaćanja u liturgijskim slavljima, posebice homilija koje „govore o Isusu jer smo odavno zaboravili govoriti o njemu“.

„Kod prihvaćanja valja obratiti pozornost da se vjernik ili slučajni prolaznik, koji može postati istinski vjernik, prihvati i da mu se iskaže milosrđe, dobrota i susretljivost u njegovoj situaciji; kod otpusta valja podsjetiti hodočasnike da se hodočašće nastavlja u konkretnim djelima ljubavi“, istaknuo je.

Po završetku programa prvoga dana održan je koncert dječjega zbora „Le Dolci Note“.

Na susretu iz Hrvatske sudjeluje fra Josip Ivanović, rektor Hrvatskoga nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića u Šibeniku, a iz Bosne i Hercegovine fra Perica Ostojić, u ime apostolskoga vizitatora s posebnom ulogom za župu Međugorje mons. Alda Cavallija.