Budi dio naše mreže
Izbornik

Prvi dan trodnevnice pred Veliku Gospu u Brodskom Vinogorju

Brodsko Vinogorje (IKA)

U sklopu Velikogospojinskih dana, koji se u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Brodskom Vinogorju slave pod geslom „Što god vam rekne, učinite!“ (Iv 2,5), u srijedu 12. kolovoza započela je trodnevna duhovna obnova.

Duhovni program započeo je krunicom s razmatranjem, a potom je euharistijsko slavlje i klanjanje pred Presvetim predvodio o. Dražen Marija Vargašević iz Karmela Božjeg milosrđa.

Aktualizirajući misna čitanja o. Vargašević je u homiliji pojasnio zašto čovjek, koji je u grijehu, koji ne prašta, koji ne vjeruje u Božju dobrotu i milosrđe, ne može biti slobodan, ispunjen, sretan.

Posvijestivši kako Kristov križ dokida, lomi, uništava svaku vezu sa zlom, pozvao je vjernike da dopuste Kristu da utisne svoj križ – znak svoje ljubavi u svaki djelić njihove egzistencije, u sve ono gdje su ranjeni, što ih muči, boli… gdje ne mogu praštati, gdje su zarobljeni.

„Križ Isusov je radost, milina, blagoslov, jer je najsigurniji i najučinkovitiji, najkraći put do zdravlja, do sreće, do vječnosti. Odbacivanjem križa mi smo nesretni, nezadovoljni, neostvareni, jadni“, ustvrdio je propovjednik.

Svjestan kako je teško htjeti pomoći čovjeku da bude na Kristovom putu, riskantno dirati njihovu privatnost, zapitao je jesmo li spremni proplakati zbog onoga što se Isusu danas čini, jesmo li spremni boriti se, krvariti, reći zlu ne …

Vjernicima je poručio da ove dane duhovne obnove provedu u molitvi, da im oni budu dani kajanja za sve trenutke kada su okretali svoje lice od lica Isusova, kad nisu računali s Isusom, kad mu nisu vjerovali…

„Budimo svjesni neizrecive snage Kristove uprisutnjene u euharistiji. Budimo produžene ruke Spasitelja našega u svojim životu. Majka pod križem – naša Velika i rasplakana Gospa pruža nam svoju ruku, zajedno s njom ne svrnemo pogleda s Njezina raspetog Sina, neka nam s njom zajedno srce zaplače, dopustimo da nas zaboli to što smo mi i drugi krivo činili, ali u toj boli ne ostanimo sami, nego svoju bol naslonimo na bol probodena Srca Isusova kako bi nam ta bol bila i lijek“, poručio je na kraju o. Vargašević.

Duhovna obnova trajat će do petka 14. kolovoza. Duhovni program započinje u 18 sati krunicom i razmatranjem. U 19 sati je euharistijsko slavlje, a potom klanjanje pred Presvetim.

Na svetkovinu Velike Gospe misna slavlja su u 6, 8, 10:30, 17 i 19 sati. Središnje hodočasničko slavlje s početkom u 10:30 predvodit će o. Dražen Marija Vargašević. Pod misom će biti posveta župe Presvetom Srcu Isusovu po Bezgrješnom Srcu Marijinu i blagoslov s Presvetim.