Budi dio naše mreže
Izbornik

Prvi dan trodnevnice uoči blagdana sv. Ane u Bistrincima

Bistrinci (IKA)

Euharistijsko slavlje u nedjelju 23. srpnja, prvoga dana trodnevne priprave za proslavu blagdana sv. Ane u Bistrincima u Župi sv. Josipa Radnika u Belišću, predvodio je upravitelj krašićke Župe Presvetog Trojstva vlč. Ivan Vučak.

U prošteništu sv. Ane vjernici su se počeli okupljati oko 17 sati kako bi pristupili sakramentu pomirenja i sudjelovali na misnom slavlju. Tijekom mise bio je izložen relikvijar bl. Alojzija Stepinca.

Na početku euharistije okupljene je pozdravio domaći župnik fra Marko Neretljak, TOR, dok su ostala braća franjevci i župnik zagrebačke Župe sv. Klare ispovijedali oko samog prošteništa.

Vlč. Vučak u homiliji se osvrnuo na naviještena čitanja te podsjetio okupljene da slave i Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba. „Zato još više želimo moliti zagovor sv. Ane i zagovor bl. Alojzija Stepinca“, kazao je.

Osvrćući se na prispodobu o Kraljevstvu nebeskom iz naviještenog evanđeoskog teksta, upitao je vjernike što je to Kraljevstvo nebesko, žive li ga već na Zemlji ili je nešto što ih čeka samo u budućnosti, u vječnom životu.

„Ono što se želimo pitati jest tko je taj koji sije kukolj. Zašto u našem životu postoji patnja? To je ono pitanje koje si ljudi postavljaju od početka, od postanka svijeta“, rekao je propovjednik. „Odgovor leži ovdje u ovom Evanđelju“, dodao je.

Osvrćući se na riječi slugu koje upitaju Gospodina nije li posijao dobro sjeme, kazao je da se slično pitaju i vjernici danas nabrajajući razne oblike pobožnosti koje čine. „Pitamo se ovdje što je to da smo uvijek na neki način puni grijeha. Što je to da i nakon ispovijedi kažem: ‘Čvrsto obećajem da ću se popraviti i da neću više griješiti’ i opet sagriješim, i opet jedne te iste grijehe ponavljam na svetoj ispovijedi“, rekao je podsjećajući da Isus na pitanje odakle kukolj odgovara: „Neprijatelj čovjek to učini.“

Vlč. Vučak poručio je da se život sastoji od mnoštva malih odluka koje zajedno čine veliko životno opredjeljenje. „To se zove Kraljevstvo Božje“, istaknuo je.

„Odluke koje ja donosim, pitam se, proizlaze li iz moje sebičnosti, iz moje oholosti, iz moje samodostatnosti, iz moga egoizma, iz toga da budem samo ja zadovoljan, da se zadovoljim ja, moje potrebe, moje želje, moja htjenja ili proizlaze moje odluke da budu na korist zajednici?“ upitao je propovjednik.

Osvrćući se na Gospodinove riječi slugama neka puste da pšenica i kukolj rastu zajedno, istaknuo je da Bog svakoga voli takvoga kakav je, što ne znači da se čovjek ne treba boriti protiv grijeha.

Rekao je da svako sjeme treba umrijeti kako bi donijelo ploda, podsjećajući na bl. Alojzija Stepinca, u čijim litanijama stoji zaziv „Zrno umrlo za plodove vječnosti“.

Podsjetio je okupljene da ne mole samo za pokojne, nego da preispitaju i svoje vlastite živote. „Nitko od nas ovdje ne može ovo živjeti ako nema Duha Božjega, ako ne ide zajedno s Kristom, ako zajedno s Bogom ne gradi svoj život, ako zajedno s Bogom ne hoda ovom njivom“, kazao je vlč. Vučak podsjećajući da kršćani nisu izolirani od svijeta, nego da su u njemu.

„Isus Krist nas uči da ono što činimo, činimo uvijek Bogu na slavu, a ljudima na korist“, naglasio je.

Govoreći o kušnjama u životu bl. Alojzija Stepinca, ali i u životu svakoga čovjeka, rekao je da kušnja može biti i kušnja dobrim, ne samo zlim, „gdje mislim da moram biti dobar prema svima i činiti sve, samo ne biti tamo gdje me Bog šalje, a to je moja njiva“, istaknuo je vlč. Vučak.

Na kraju homilije zazvao je Božji blagoslov te molio zagovor sv. Ane, bl. Alojzija Stepinca i Blažene Djevice Marije.

Fra Marko je na kraju mise zahvalio svima na molitvi te pozvao vjernike da nastave dolaziti i naredne dane na trodnevnicu.

Prije samog misnog blagoslova, vlč. Vučak izmolio je molitvu u čast bl. Alojziju Stepincu te blagoslovio narod s moćima blaženika.

Drugi dan trodnevnice predvodit će župni vikar Župe Duha Svetoga u Slavonskom Brodu vlč. Luka Ćosić, a uočnicu blagdana provincijal franjevaca trećoredaca glagoljaša fra Ivo Martinović, TOR.

Na sam blagdan sv. Joakima i Ane, u srijedu 26. srpnja, mise u prošteništu bit će slavljene u 7, 8, 9, 10:30 te središnje svečano euharistijsko slavlje u 18 sati, koje će prevoditi krčki biskup Ivica Petanjak.