Budi dio naše mreže
Izbornik

Prvi posjet jeruzalemskoga latinskoga patrijarha pravoslavnom

Jeruzalem (IKA)

Novi jeruzalemski latinski patrijarh Pierrebattista Pizzaballa (55) u subotu 30. siječnja prvi je puta od svog ustoličenja u prosincu 2020. posjetio grkopravoslavni patrijarhat u Jeruzalemu, prenosi Vatican News.

Tamo ga je jeruzalemski grkopravoslavni patrijarh Theophilus III. pozdravio „ne kao stranca već kao starog i dobrog prijatelja“, ističe se u priopćenju sa susreta. S nekadašnjim franjevačkim kustodom, i zatim nadbiskupom, papa Franjo je za patrijarha Rimokatoličke Crkve u Svetoj zemlji imenovao duhovnika koji dobro razumije probleme i izazove pred kršćanskim zajednicama u današnjim vremenima, istaknuo je patrijarh Theophilus, dodajući kako je s patrijarhom Pizzaballom i dosad usko i uspješno surađivao.

U svojemu tridesetogodišnjem djelovanju u Svetoj zemlji Pizzaballa se pokazao kao vjerni dušobrižnik svim mu povjerenim vjernicima. Također je mnogo pridonio ekumenskoj suradnji zajednica svih vjeroispovijesti, što je već donijelo bogati plod, s obzirom na brojne izazove te je dragocjen za obranu kršćanske prisutnosti u Svetoj zemlji i očuvanje integriteta svetih mjesta za cijeli svijet, istaknuo je grkopravoslavni patrijarh.

Posebno je naglasio važnost rastućega međusobnoga povjerenja latinske i pravoslavne Crkve te Pizzaballino zauzimanje u obnovi crkve Sv. Groba. Budući da je pandemija koronavirusa kršćansku misiju učinila još složenijom i žurnijom međusobno poštovanje i suradnja sada su važniji nego ikada, poručio je Theophilus.