Budi dio naše mreže
Izbornik

Pučka kuhinja Caritasa Sisačke biskupije slavi 11. obljetnicu osnutka

Sisak (IKA)

Pučka kuhinja Caritasa Sisačke biskupije ove godine slavi 11. obljetnicu osnutka, izvijestili su iz Sisačke biskupije.

Pučka kuhinja Caritasa Sisačke biskupije od svog osnutka prije 11. godina nastoji svojim radom doprinijeti ublažavanju najgorih oblika siromaštva na području grada Siska. Jedan topli obrok dnevno za sve one koji si to ne mogu priuštiti oduvijek je bila misao vodilja pučke kuhinje koja je svoj rad započela pripremajući 30 obroka dnevno. Danas priprema topli obrok za 160 korisnika koji sami dolaze po njega, a za 25 starijih i teško pokretnih korisnika dnevno se dostavlja do kućnih pragova.

Tijekom godina pokazalo se da rad pučke kuhinje izravno utječe na unaprjeđenje kvalitete života najpotrebitijih osoba u društvu, te je postala nezamjenjivi faktor u brizi o njima. Osobe koje žive u materijalnom siromaštvu često su socijalno isključene, između ostalog, zbog osjećaja srama i manje vrijednosti. Osiguravanje dnevnih obroka omogućuje takvim osobama u nepovoljnom položaju da zadovolje najosnovniju životnu potrebu te se lakše posvete rješavanju ostalih problema poput nezaposlenosti i obrazovanja. Svakodnevnom komunikacijom s djelatnicima i volonterima Caritasa te drugim korisnicima lakše se uključuju u društvo te se poboljšava njihovo fizičko i psihičko zdravstveno stanje.

Zbog starenja stanovništva te iseljavanja mladih sve je veći broj siromašnih starijih i teško pokretnih osoba o kojima se nema tko adekvatno brinuti i kojima je potrebna pomoć. Tako je kroz projekt dostave toplog obroka, osim materijalne pomoći, jednako značajno i važno druženje s volonterima jer se zapravo uglavnom radi o osamljenim osobama isključenima iz društva. Takvi kontakti pokazali su se kao posebno važni tijekom pandemije, a podrška putem razgovora i savjetovanja rezultirala je smanjenjem osamljenosti i boljom socijalnom uključenosti.

Rad pučke kuhinje podupiru brojne institucije i pojedinci te se sufinancira i sredstvima Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije.