Budi dio naše mreže
Izbornik

Pulske milosrdnice proslavile svetkovinu sv. Vinka Paulskoga

Pula (IKA)

Svetkovinu svoga osnivača i zaštitnika sv. Vinka Paulskoga pulske sestre milosrdnice proslavile su u ponedjeljak 27. rujna 2021. svečanom misom u župnoj crkvi sv. Pavla apostola.

Misu je predslavio generalni vikar Porečke i Pulske biskupije mons. Vilim Grbac.

Uvodnim pozdravom u ime sestara okupljenima se obratila Ana Okmaca, a riječ dobrodošlice uputio je i župnik, pulski dekan preč. Milan Mužina.

Mons. Grbac je na početku uz ostale pozdravio i sve nazočne članove Udruge sv. Vinka koji su došli iz raznih istarskih župa.

U homiliji je kratko podsjetio na životopis sv. Vinka te okolnosti u kojima je odrastao i postao svećenik. Njegovi životni porivi su u prvom dijelu života nisu bili svojstveni jednomu Božjem ugodniku. Upravo zato što nije bio savršen, lakše nam ga je slijediti kao uzor. No, vršeći svoju svećeničku službu doživio je trenutak kada ga je dotakla nevolja bližnjega, potrebitog. Od tada neumorno pomaže potrebite, potiče druge da čine isto, i organizira razne strukture usmjerene pomaganju potrebitima. No, usporedno s poticanjem na ljubav prema bližnjemu poticao je i na ljubav prema Bogu, bio je svjestan važnosti nastojanja na osobnoj duhovnoj formaciji. Ako pomaganje potrebitima nije osnovano na načelima kršćanskog nauka onda to često može zastraniti u koristoljublje ili osobnu promociju.

Nadalje, propovjednik je naglasio da u pomaganju potrebitima treba znati razlučiti one koji to stvarno jesu, od onih kojima je traženje pomoći postao stil života, navika, pomaganjem takvima pomaže se njihovo iskorištavanje karitativnih resursa na štetu onih kojima je pomoć doista potrebna.

Sv. Vinko je u pozivu na pomaganje jednoj oboljeloj siromašnoj obitelji osjetio, doživio trenutak poziva na cjeloživotno karitativno djelovanje. Jesno li mi nastojali prepoznati takav trenutak? Prepoznajemo li mi znakove, poziv na činjenje dobra koje na Bog šalje?, upitao je mons. Grbac.

Činiti dobro trebamo iz ljubavi a ne iz koristi, treba pomagati onima koji nam nisu u mogućnosti uzvratiti, kao i onima koji nam možda neće biti ni zahvalni, na to nas svojim primjerom poziva sv. Vinko, naglasio je.

Misu su suslavili svećenici iz okolnih župa te svećenici iz pulskog Biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“ iz kojeg su sudjelovali i svi bogoslovi. Sudjelovali su i štovatelji sv. Vinka, iz svih grana vinkovske obitelji. Pjevanje je predvodio župni zbor sv. Pavla pod ravnanjem dr. Andreja Angelinija.

Prije mise izmoljena je pobožnost krunice te Litanije sv. Vinku.

Svetkovini je prethodila dvodnevna duhovna priprava. U subotu 25. rujna misu je predslavio vikar pulske katedralne župe vlč. Leonard Škec, a u nedjelju 26. rujna župnik Galižane vlč. Vladimir Brizić.

Sestre milosrdnice su u Pulu stigle u listopadu 1968. na poziv tadašnjeg župnika Lucijana Ferečića. U kuću gdje danas djeluju, u Rabarovoj ulici, ušle su u rujnu 1970. na poziv Marije Demori, od koje su ju kasnije oporučno i naslijedile. Danas samostansku zajednicu u Rabarovoj 9 čine s. Lidija Turković, predstojnica, s. Milena Kramar i s. Mirta Vugdelija koja je suradnica u župi.