Budi dio naše mreže
Izbornik

Radionica Caritasa Europa

Pariz (IKA)

Caritas Europa u Parizu je 5. i 6. lipnja organizirao radionicu radi poboljšanja sustava solidarnosti unutar Caritasove mreže u Europi.

U Parizu su se tijekom dvodnevne radionice susreli predstavnici 20 članica Caritasove obitelji iz Europe. Radionicu su moderirali Marc Sommers i Miriam Pikaar, ravnatelj i viša savjetnica iz Odjela za institucionalni razvoj Caritasa Europa te Linda Gamova iz Američkog Caritasa (Catholic Relief Services). U ime Hrvatskog Caritasa u dvodnevnom radu radionice sudjelovao je Tomislav Glavnik, ravnatelj Hrvatskoga Caritasa. Od ostalih članica nazočni su bili predstavnici Caritasa Spes-Ukrajina, Caritasa Ukrajine, Armenije, Gruzije, Slovačke, Češke, Njemačke, Francuske, Albanije, Srbije, Kosova, Grčke, Latvije, Austrije, Poljske, Makedonije, Belgije i Španjolske. Zadaća radionice bila je prezentirati šestogodišnji okvir unutar kojega je ponuđeno članicama Caritasa Europe predložiti razvoj projekata vezanih uz bolje povezivanje, razvoj organizacijskih standarda prema naputcima Caritasa Internationalis, zaštitu ranjivih skupina, unaprjeđenje financijskog upravljanja i poboljšanje sustava solidarnosti među članicama.

U zajedničkom radu pristupilo se planiranju umrežavanja unutar Caritasove mreže kako bi se postigla što bolja usklađenost s organizacijskim standardima. Otvorena je mogućnost za potporu iz postojećega sustava solidarnosti. Ideja o razvoju sustava solidarnosti u rješavanju kriznih situacija traje još od 2003. godine, no poseban zamah dobiva od 2018. kada Caritas Internationalis odobrava strateške smjernice razvoja Caritasa, koje su nadopunjene i potvrđene na nedavno održanoj Općoj skupštini Caritasa Internationalis u svibnju ove godine u Rimu.

Novi sustav solidarnosti Advancing Caritas Through Solidarity (ACTS) je pokrenut, i u rujnu se organizacije članice CE-a mogu prijaviti za potporu iz ovog sustava . Mogu se prijaviti i pojedinačni i zajednički projekti organizacijskog razvoja (OD). Fokus djelovanja bit će povećanje usklađenosti s Mjerilima upravljanja Caritasa Internationalis, (Caritas Internationalis Management Standards – CIMS).