Budi dio naše mreže
Izbornik

Radni susret biskupa Franje Komarice i ministrice Nataše Tramišak

Zagreb (IKA)

Banjolučki biskup Franjo Komarica susreo se u utorak 20. srpnja u Zagrebu s ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije u Vladi Republike Hrvatske Natašom Tramišak, objavila je Tiskovna agencija Banjolučke biskupije, a prenijela KTA.

Na radnom sastanku sudjelovali su i glavni tajnik Međunarodne paneuropske unije i član Kuratorija Europskog centra za pomirenje, mir, međureligijsku i međuetničku suradnju „Marija Zvijezda“ akademik Pavo Barišić, direktor Europske akademije i Caritasa Banjolučke biskupije prelat dr. Miljenko Aničić, te Stella Arneri iz MRRFEU-a.

Biskup Komarica je ministrici Tramišak dostavio najnoviju opširnu „Promemoriju“ o svim dosadašnjim brojnim poduzetim koracima s obzirom na Europski centar za mir i suradnju u Kući susreta „Marija Zvijezda“, kojega je Banjolučka biskupija osnovala u rujnu prošle godine.

Akademik Barišić naglasio je veliko zanimanje među članovima Međunarodne paneuropske unije za aktivnosti koje poduzima biskup Komarica, zajedno sa svojim suradnicima u biskupiji i o nekim od članova 20-članog kuratorija iz 7 europskih zemalja glede osposobljavanja, spašavanja i daljnje izgradnje veoma vrijedne europske kulturne i civilizacijske baštine, nekadašnje trapističke opatije Marije Zvijezde gdje je smješten Europski centar.

Ministrica Tramišak izrazila je zadovoljstvo i zahvalnost za sve što je do sada poduzeto u vezi funkcioniranja centra.

Obavijestila je biskupa i njegove suradnike da njezino ministarstvo upravo daje jednu mogućnost financijske potpore za projekte prekogranične suradnje između Hrvatske i BiH.

Istaknula je da se kroz taj program njezinog ministarstva i Vlade RH želi podržati i ojačati sadašnji nezavidni položaj Hrvata u BiH. Smatra da je i projekt Banjolučke biskupije vrijedan podrške i voljna je zajedno sa svojim suradnicama pomoći na razne načine što skorijem programatskom djelovanju Europskog centra.

Biskup je ministrici zahvalio i zamolio ju je da prenese zahvalnost i drugim članovima Vlade, osobito predsjedniku Andreju Plenkoviću koji je od početka postojanja Europskog centra pokazao zanimanje i volju da se pomogne tom „jedinstvenom“ projektu cijele regije, objavio je TABB, a prenijela KTA.