Budi dio naše mreže
Izbornik

Radovo: Proslavljen blagdan Marije iz Nazareta

Radovo (IKA)

Svetom arhijerejskom liturgijom koju je skopski biskup i skopsko-strumički eparh Kiro Stojanov predvodio 9. listopada 2022. u župnoj crkvi svetog proroka Ilije u Radovu u Makedoniji, proslavljen je blagdan Marije iz Nazareta, suzaštitnice župe.

Suslavili su su svećenici iz Strumičko-skopske eparhije i Skopske biskupije, a osim vjernika iz Radova, sudjelovali su vjernici iz drugih mjesta i župa, kao i sestre euharistijanke. Proslava je počela svečanom procesijom oko crkve s kipom Marije iz Nazareta.

U propovijedi se biskup Stojanov osvrnuo na Mariju iz Nazareta, koja je, osim što je majka svih vjernika, napose Majka svećenika. Pritom je pojasnio specifičnost svećeničke marijanske duhovnosti. „Možemo reći da Marija posvaja svećenika od trenutka svećeničkog ređenja jer u njemu vidi svoga Sina Isusa koji prodire u osobu svećenika po sakramentu svetog reda.“

Uz specifičnosti sakramenta svetog reda i svećeničkog poslanja te specifičnosti odnosa svećenika i Blažene Djevice Marije, biskup Stojanov istaknuo je Marijinu otvorenost: Marija je žena otvorenosti Bogu u slušanju na njegovoga glasa, žena šutnje i molitve, čistoće i revnosti, službenica Božja, potpuno predana njemu. Njezin život, određen tom početnom spremnošću da služi Gospodinu i da mu se potpuno preda, predstavlja idealan životni plan i program za svakog Kristova svećenika. U svijetu raspršenosti, nemira i otuđenosti u kojem prezbiter živi i djeluje, potrebni su smirenost, mir i blizina Marije.

Mons. Stojanov istaknuo je da je Marija i Posrednica svih milosti te kao takva predstavlja poseban uzor svećeniku kojega je Bog postavio za posrednika između neba i zemlje.

„Svi smo mi njezina djeca: vjernici, svećenici, biskupi, pape. Marija je prije svega majka vječnog velikog svećenika Isusa Krista, a svaki je svećenik uključen u otajstvo Kristova svećeništva. Dakle, ako je Marija podigla velikog prvosvećenika za žrtvu na Kalvariju, jasno je da će ona znati odgojiti svakog svećenika u duhu Isusa Krista da bude ono što Isus od njega traži. To je bit. Blažena Djevica Marija u jednoj objavi je rekla: ‚Moj sin ih bira, a ja ih odgajam.‘ I tako je, Isus bira svećenike, a Marija ih odgaja. Ali svima nam je dana i slobodna volja i ovisi o tome koliko ćemo biti vjerni i uzorni njezini sljedbenici ili ćemo se praviti svećenici, a biti daleko od Marije, a tko je daleko od Marije, daleko je od Isusa, daleko je od njegova Crkve, kojoj služi samo iz interesa, a ne vjere“, zaključio je biskup Stojanov.

Nakon propovijedi uslijedilo je uvođenje u službu novog župnika, o. Ilije Stojanova. Prije samog obreda biskup Stojanov zahvalio je prijašnjem župniku, protojereju stavroforu ocu dr. sc. Zoranu I. Stojanovu na 23 godišnjem služenju u toj župi.

Proslavi je prethodila trodnevnica.