Budi dio naše mreže
Izbornik

Razgovor Glasa Koncila s doc. dr. Marijanom Togonal

Zagreb (IKA)

Donosimo sažetak razgovora s doc. dr. Marijanom Togonal objavljenoga u Glasu Koncila 45/2021.

Svjetski stručnjaci i promicatelji kulture čitanja okupit će se 11. studenoga na skupu „Čitatelji i čitanje u digitalno doba“ koji je organiziralo Hrvatsko katoličko sveučilište, potvrdivši ponovno da je Katolička Crkva spremna dati doprinos i na tom području, koje se posebno tiče obrazovanja mladih i budućnosti društva.

Važan znanstveni skup, koji dolazi i u Godini čitanja i u Mjesecu hrvatske knjige, dao je dodatne povode da se u novom broju Glasa Koncila, priređenom za nedjelju 7. studenog, intervjuira doc. dr. Marijanu Togonal, docenticu Odjela za komunikologiju HKS-a i predsjednicu organizacijskoga odbora skupa.

„Od obitelji polazi sve. Roditelji svojim čitateljskim navikama pružaju djeci pozitivan primjer jer djeca uče prema modelu. Ako roditelji čitaju, veća je vjerojatnost da će i djeca posegnuti za knjigom, osobito ako dodatno budu poticana“, napominje sugovornica, koja je i sama majka troje djece.

„Ne ćemo postići neke čitateljske rezultate ostavimo li samog 15-godišnjaka da se bori s jezikom Marulićeva vremena, što ne znači da Marulića ne treba raditi. Treba ga samo znati približiti suvremenomu čitatelju, što nastavniku nije nemoguće. Tako je i u drugim predmetima. Ni derivacije i potencije učenik ne svladava sam, nego mu ih nastavnik tumači“, dodala je među ostalim doc. dr. Togonal.

Cijeli razgovor može se pročitati u novom broju Glasa Koncila.