Budi dio naše mreže
Izbornik

Iz tiska izišao novi broj Glasa Koncila

Zagreb (IKA)

Objavljen je novi, 45. broj Glasa Koncila, pripremljen za nedjelju 7. studenoga 2021.

Novi broj otvara se fotografijom s Konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama te poticajem pape Franje: U ime budućnosti „djelovati hitno, hrabro i odgovorno“.

Glas Koncila donosi iscrpan prikaz Papinih riječi sudionicima sastanka na vrhu o klimatskim promjenama „COP26“ u Glasgowu objedinjenih u poruci koju je kao predstavnik Svetoga Oca na konferenciji pročitao državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin. „Već je previše ljudskih lica koja trpe zbog ove klimatske krize, posebno najranjivijih. Kriza je također postala krizom prava djece te će, u skoroj budućnosti, okolišne izbjeglice biti brojnije od onih koji bježe od sukoba“, poručio je među ostalim Papa.

Na klimatsku konferenciju, ali i na susret tzv. skupine G20 osvrće se i glavni urednik Branimir Stanić koji piše: „Ti događaji pokazuju da je dobrano ranjena zvijer globalizma, koja je godinama iscrpljivala i planet i ekonomije (siromašnih) naroda, pojačavala nejednakosti u svijetu te pokazuju da se iz zimskoga sna budi gotovo zaboravljena snaga koja se krije u identitetima zemalja i naroda.“

Ususret skupu „Čitatelji i čitanje u digitalno doba“ koji organizira Hrvatsko katoličko sveučilište sugovornica središnjega razgovora je doc. dr. Marijana Togonal, predsjednica organizacijskoga odbora skupa. Važan je to znanstveni skup koji dolazi i u Godini čitanja i u Mjesecu hrvatske knjige. Tim je povodom doc. dr. Togonal govorila o suvremenoj kulturi čitanja, njezinu stanju u hrvatskim prilikama te zašto u vremenu ubrzane digitalizacije treba neprestano isticati važnost dubinskoga i kritičkoga čitanja.

Reportaža čitatelje vodi u ličko mjesto Gornji Kosinj čiji su se vjernici predvođeni župnikom Perom Jurčevićem usprotivili potapanju Kosinjske doline, gradnji akumulacijskoga jezera i raseljavanja stanovništva ionako slabo naseljene Like.

Teološki osvrt donosi deset prijedloga crkvenoga djelovanja za demografski oporavak Hrvatske. O digitalnome svijetu i njegovim „stanovnicima“ pišu rubrike „Obitelj i mediji“ te „Nahraniti vjerom“.

U tijeku je i velika godišnja akcija „Čitati dobro, živjeti bolje!“ Vođen biblijskim citatom: „Svaki dobar dar, svaki savršen poklon odozgor je“, Glas Koncila je do petka 3. prosinca pojedinačna izdanja snizio do 40 %, a na posebno oblikovane komplete knjiga omogućio i više od 70 % popusta. Pregled svih naslova može se pronaći u ovotjednom broju Glasa Koncila.