Budi dio naše mreže
Izbornik

Razgovor Glasa Koncila s povjesničarem Florianom Thomasom Rulitzom

Zagreb (IKA)

Novi broj Glasa Koncila 17/2023. uoči svibanjske komemoracije bleiburške tragedije donosi intervju s austrijskim povjesničarom dr. sc. Florianom Thomasom Rulitzom, međunarodno renomiranim istraživačem zločina poraća Drugoga svjetskoga rata.

Slavenske antikomunističke izbjeglice, prije svega Hrvati i Slovenci, na Bleiburgu su morale platiti krvavu cijenu da bi južna Koruška ostala u Austriji – to je tek jedan od zaključaka međunarodno renomirane i nedavno ekranizirane povijesne studije „Tragedija u Bleiburgu i Viktringu“.

Njezin autor, austrijski povjesničar dr. sc. Rulitz, stoga upozorava da je austrijska politička ravnodušnost prema komemoraciji žrtava na Bleiburgu posve pogrješna. „Austrijska politika nema pojma o žrtvama Bleiburga i koju one važnost imaju za Hrvatsku. Austrijski su političari također manje upoznati s mračnom stranom partizana u Jugoslaviji. Nažalost, političare savjetuju vrlo jednostrani takozvani stručnjaci i njihova vještačenja“, tvrdi sugovornik. No, razlog toj pojavi nije samo u Austriji.

„Velik dio hrvatske historiografije, koji je zapravo izrastao na komunističko-socijalističkoj doktrini, želi održati mit o Titu. Stoga ti krugovi ne žele znanstvenu analizu i izvorna istraživanja događaja iz svibnja 1945. godine i o žrtvama Bleiburga. Jer ako se provede ozbiljna istraga, trebali bi biti imenovani svi zločini…Na hrvatskim Brijunima, u Istri, Tito se i danas predstavlja i prikazuje kao heroj hrvatskoga naroda, bez ikakvih znanstvenih komentara i argumenata“, zaključuje dr. sc. Rulitz.