Budi dio naše mreže
Izbornik

Razgovor Glasa Koncila s Vincenzom Bassijem

Zagreb (IKA)

U Glasu Koncila priređenom za nedjelju 26. lipnja 2022. objavljen je razgovor s predsjednikom Europskoga saveza udruga katoličkih obitelji Vincenzom Bassijem.

Povod razgovoru je konferencija „Slavljenje ljepote obitelji“ koju je Savez nedavno organizirao u Rimu. „Činjenica je da su obitelji u problemima. No trebamo im pomoći da iziđu iz njih jer znamo da bez obitelji ne možemo računati ni na kakvu budućnost“, govori dr. Bassi.

Kako promicati obiteljski život u europskome društvu u kojemu, čini se, obitelj baš visoko ne kotira, a ipak, s druge strane – te je sugovornikove riječi Glas Koncila stavio kao naslov razgovora – „funkciju obitelji ne može zamijeniti ni jedna institucija, pojedinac ili država“.

Isticati upravo ljepotu i funkciju obitelji, izbjegavajući ideologije i rasprave radi rasprava, da bi se iz njih izašlo kao pobjednik – kaže sugovornik. U tom duhu, primjerice, dr. Bassi kaže: „Kršćanske vrjednote ne smijemo promatrati kao ideologiju. Trebamo promicati vlastita iskustva kao dobar primjer, prijedlog drugima. Sada je, dakle, važno uvjeriti druge, a ne biti samo u pravu u raspravi. Ako ne govorimo o zajednicama, ako ne pokušamo razumjeti i pronaći nadahnuće u zajednicama, rasprava o vrjednotama ostaje samo na intelektualnoj razini.“

Sugovornik ustraje i na važnosti povezanosti samih obitelji, na „mreži“ obitelji. Iz više razloga, a jedan od njih prema riječima dr. Bassija glasi: „Život nije savršen. Ako se pojave problemi, bolje je zvati prijatelje, a ne odvjetnike. To je ono o čemu valja promišljati.“