Budi dio naše mreže
Izbornik

Razgovor Glasa Koncila sa stručnjakom za vjerske slobode Markom von Riedemannom

Zagreb (IKA)

Novi broj Glasa Koncila, priređen za nedjelju 28. studenog 2021., u rubrici Intervju ugostio je Marka von Riedemanna, stručnjaka za vjerske slobode iz Zaklade papinskoga prava „Pomoć Crkvi u nevolji“.

Povod razgovoru bila je inicijativa „RedWeek“, međunarodni tjedan namijenjen podizanju svijesti o sve većem kršenju vjerskih sloboda s naglaskom na progon kršćana. Kršenje vjerskih sloboda tijekom pandemije poraslo je drastično diljem svijeta, središnja je sugovornikova poruka.

Među ostalim je rekao: „Osim očitoga značaja za sljedbenike različitih religija, vjerska je sloboda nužna za oblikovanje suživota s poštovanjem u modernoj demokraciji. To nije ni luksuz ni povlastica.“

„Terorističke skupine iskoristile su pandemiju da bi povećale nasilne napade i regrutirale nove članove. U mnogim je državama pandemija pokrenula društvene nemire i potaknula žestoke napade, posebice na društvenim mrežama. Na internetu su se proširile teorije zavjere koje tvrde da su za izazivanje pandemije krivi Židovi, muslimani ili kršćani“, upozorio je u razgovoru Mark von Riedemann.