Budi dio naše mreže
Izbornik

Razgovor s dr. Josipom Šalkovićem u Glasu Koncila

Zagreb (IKA)

U Glasu Koncila br. 36 (2463) objavljen je razgovor s kanonistom dr. Josipom Šalkovićem, autorom „Priručnika za provedbu kanonskopravne priprave za ženidbu“.

Sljedeća pastoralna godina, koja započinje s mjesecom rujnom, posebno je određena Godinom obitelji Amoris laetitia (od 19. ožujka 2021. do 26. lipnja 2022.) koju je proglasio papa Franjo.

Da bi podsjetio na petu obljetnicu pobudnice, a još više s ciljem da se braku i obitelji prida nova pozornost, dr. Šalković napisao je Priručnik koji uskoro ima biti objavljen u izdanju Glasa Koncila.

Sugovornik dobro poznaje građu o kojoj piše, ne samo na teoretskoj razini, nego se kao sudski vikar svakodnevno susreće sa sudbinama i iskustvima ljudi koji su iz ovoga ili onoga razloga pokrenuli crkvenopravni postupak da bi Crkva njihov brak proglasila ništavim.

Priprava nije nešto što „komplicira organizaciju vjenčanja“, niti je ona „nešto što se samo mora obaviti“, nego je njezin cilj da budući supružnici budu „što otporniji na izloženost mnogim rizicima i pojavama kao npr. na povećan broj rastava, trend smanjenja broja sklopljenih brakova, rađanje djece izvan braka, jednoroditeljske obitelji, neformalne životne zajednice, životna partnerstva osoba istoga spola, uvođenje ‚istospolnoga braka‘…“, kaže među ostalim sugovornik.

Osvrćući se na konstataciju da neki pripravu za brak, da bi istaknuli njezinu ozbiljnost, uspoređuju s katekumenatom, dr. Šalković među ostalim kaže: „Za one koji su bliski Crkvi, koji žive vjeru, omogućuje se da još više uđu u otajstvo sakramenta ženidbe, a onima koji su udaljeni od Crkve prigoda je da čuju ne samo o ljepoti i važnosti sakramenta ženidbe, nego i da spoznaju Božji poziv koji imaju, poziv koji im je upućen već na njihovu krštenju. Riječ je o modelu koji zaručnicima omogućuje da polaze ‚duhovni put‘ gdje, povezani već po vjeri, prelaze iz staroga u novoga čovjeka…“ Pri tom „taj prijelaz, promjena mišljenja i vladanja u zaručnika, ne samo da posvećuje Crkvu, nego i društvenoj zajednici daje budućega odgovornoga muža, ženu, roditelja, skrbnika, posvojitelja…“.