Budi dio naše mreže
Izbornik

Reakcija francuskih biskupa nakon usvajanja prijedloga o uvrštavanju u Ustav „prava“ na pristup pobačaju

Pariz (IKA)

Nakon što je francuski Senat odobrio tekst ustavne revizije kojim se u Temeljnu povelju uključuje „pravo“ na slobodan pristup pobačaju, Francuska biskupska konferencija je u ponedjeljak 26. veljače 2024. izrazila neodobravanje, ističući da se „pobačaj, koji je i dalje atentat na život od svoga začetka, ne može promatrati isključivo iz perspektive prava žena“, prenosi L'Osservatore Romano.

Francuski biskupi su u priopćenju poručili kako su „s tugom“ doznali o Senatovom odobrenju. Obraćajući se onima koje razmatraju mogućnost pribjegavanja pobačaju, osobito „ženama u poteškoćama“, Francuska biskupska konferencija (CEF) „žali što u pokrenutoj raspravi nisu spomenute mjere potpore za one koje bi željele zadržati svoje dijete“.

„Budući da brojni oblici nasilja nad ženama i djecom izlaze na vidjelo, bilo bi dobro da Ustav naše zemlje stavi zaštitu žena i djece u središte“, pišu nadalje biskupi. Ističu da će CEF „voditi računa o poštivanju slobode izbora roditelja koji odluče, čak i u teškim situacijama, zadržati svoje dijete te slobode savjesti liječnika i cjelokupnog zdravstvenog osoblja, čiju hrabrost i požrtvovnost hvale“.

Prijedlog nacrta koji umeće „slobodu zajamčenu ženama da prekinu trudnoću“ u članak 34. Ustava, odobrio je Senat u prvom čitanju i bez izmjena: 267 glasova za, 50 protiv. Da bi bio definitivno odobren, o prijedlogu moraju glasovati tri petine parlamentaraca Skupštine i Senata, koji će se sastati na plenarnoj sjednici u Kongresu 4. ožujka, piše L’Osservatore Romano.

Francuski biskupi u priopćenju su se pridružili pozivu katoličkih udruga i pokreta na post i molitvu.