Budi dio naše mreže
Izbornik

Redatelj Luka Klapan: Svijet zanimaju dokumentarci o ubojstvima Hrvata u Domovinskom ratu

Zagreb (IKA)

U središnjem intervjuu novoga broja Glasa Koncila scenarist i redatelj dokumentarnih filmova Luka Klapan, govori općenito o stanju u hrvatskoj kinematografiji, s posebnim naglaskom na dokumentarnim filmovima koji obrađuju Domovinski rat.

Klapan, koji je nedavno primio obavijest da je ovogodišnji laureat za specijalnu nagradu žirija za film o starom sakristanu na 22. međunarodnom festivalu religijskih filmova u talijanskom Trentu, govorio i o odnosu nadležnih ministarstava prema dokumentarnim filmovima koji obrađuju Domovinski rat, financiranju takvih projekata, njihovoj zastupljenosti na Hrvatskoj televiziji, ulozi Hrvatskoga audiovizualnoga centra i drugome.

Već naslov „Domovinski rat u hrvatskom dokumentarnom filmu slabo je zastupljen“ mnogo govori o problemu u današnjoj Hrvatskoj, na koji izravno upozorava:

„Na Hrvatskoj radioteleviziji prikazuju se uvijek isti dokumentarni filmovi o Domovinskom ratu. Tko imalo gleda Hrvatsku radioteleviziju to može lako primijetiti, a ostale televizije i ne prikazuju dokumentarni sadržaj.“

Još „dublje“ zadire u problem s osobnoga motrišta: „Primijetio sam da se moji filmovi u zadnje vrijeme sve više prikazuju na stranim filmskim festivalima, za razliku od naših filmskih festivala na kojima su se prikazivala moja ranija ostvarenja. Smatram da je to zbog toga što zadnjih nekoliko godina snimam dokumentarce o ubojstvima Hrvata u Domovinskom ratu i filmove s vjerskom tematikom.“