Budi dio naše mreže
Izbornik

Restauratorice papira posjetile Muzej Franjevačkog samostana Tolisa Vrata Bosne

Tolisa (IKA)

Muzej Franjevačkog samostana Tolisa Vrata Bosne su u subotu 10. veljače 2024. posjetile Nejra Ljubuškić i Lamija Avdić, restauratorice papira iz Zenice koje trenutno žive u Sarajevu, prenijela je Nedjelja.

Restauratorice su došle u Posavinu na poziv ravnatelja muzeja Joze Jezerčića, da bi pregledale Žendrag te knjižnicu i arhiv s brojnim knjigama i dokumentima kojima je potrebna restauracija i zaštita od daljnjeg propadanja.

Nakon obilaska muzeja i knjižnice te pomnijeg pregleda Žendraga utvrdile su da oštećenja, na tom 130 godina starom rukopisu, nisu strašna i da se mogu dosta brzo i kvalitetno restaurirati. Neki dokumenti i knjige su u jako lošem stanju i treba ih nositi izvan muzeja na restauraciju, a određen broj knjiga se može restaurirati i zaštiti na licu mjesta. Obećale su, kada budu ponovno dolazile, donijeti pribor i dio posla odraditi u samoj knjižnici.

Nadamo se da će se suradnja nastaviti i uroditi plodom, odnosno da ćemo uspjeti uz njihovu pomoć i savjete restaurirati i zaštititi brojne knjige i dokumente koji se čuvaju u knjižnici i arhivu muzeja/samostana.

Ključne riječi:
franjevci muzej restauracija Tolisa