Budi dio naše mreže
Izbornik

Riječani proslavili blagdan svoga zaštitnika sv. Vida

Rijeka (IKA)

Pontifikalnom misom i dodjelom Medalje zahvalnosti, Riječani su svoga zaštitnika sv. Vida proslavili u nedjelju 14. lipnja, dan ranije od njegova kalendarskog spomena.


„Zbog svih promjena koje su nam nalagale mjere zaštite od zaraze, odlučili smo liturgijski slaviti sv. Vida, zaštitnika Riječke nadbiskupije, katedrale i grada Rijeke, dan ranije, u nedjelju uoči spomendana“, objasnio je riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić na pontifikalnoj misi u nedjelju prijepodne u riječkoj katedrali.

Sveti Vid je kao dječak 304. godine podnio mučeničku smrt ne želeći se odreći Krista

Pod misom je tradicionalno uručio 10 Medalja sv. Vida koje se kao znak zahvalnosti vjernicima laicima Riječke nadbiskupije dodjeljuju od 2004. godine.

“Koliko je naš grad u prošlosti bio povezan i poistovjećen sa sv. Vidom govori činjenica da se nekad zvao „Flumen Sancti Viti“, Rijeka svetog Vida. Postojala je dakle svojevrsna poistovjećenost našeg grada i njegova nebeskog zaštitnika. Na nama je da se zapitamo koliko je to i danas”, rekao je nadbiskup Devčić na početku svoje propovijedi.

Podsjetio je kako je svetac još kao dječak 304. godine podnio mučeničku smrt ne želeći se odreći Krista i vjere u uskrsnuće.


“Vjernost Isusu bila mu je važnija od ovozemaljskog života, jer čvrsto je vjerovao da se onima koji Kristu vjeruju, smrću život samo mijenja, a ne oduzima”.

S obzirom da spada među rane kršćanske mučenike, legenda o sv. Vidu, sedmogodišnjem dječaku koji je snagom vjere činio čuda i ozdravljao bolesne te podnio mučeničku smrt, razvijala se stoljećima i učinila ga jednim od najomiljenijih svetaca. Sv. Vid tako je u 14. stoljeću uvršten među 14 svetaca pomoćnika kojima se vjernici obraćaju za zagovor u raznim potrebama i nevoljama. Iako je nakon toliko stoljeća teško razabrati što je u njegovom životopisu legenda, a što činjenica, nadbiskup je istaknuo kako bez obzira na to sv. Vid i danas potiče na dosljedan kršćanski život.

Medalje zahvalnosti sv. Vida za desetero zaslužnih

Na kraju mise, nadbiskup Devčić uručio je Medalju zahvalnosti sv. Vida sedmorici vjernika koje su nominirali župnici iz 7 dekanata Riječke nadbiskupije te trojici koje je imenovao sam nadbiskup.

Iz župa u Bakarskom dekanatu medalju je dobio Darko Turak iz Župe sv. Filipa Jakova, Grobnik. Crikvenički dekanat imenovao je Zrinjka Lučića iz Župe sv. Martina, Grižane. Bosiljka Štefančić iz Župe sv. Izidora, Divjake, medalju je dobila na prijedlog Delničkog dekanata. Mr. Giulianu Komadini iz Župe sv. Antuna Padovanskog, Kantrida, predložio je Kastavski dekanat. Ljuba Kovačević iz Župe sv. Josipa, Ičići, predložena je od strane svećenika Opatijskog dekanata. Prvostolni dekanat imenovao je Elidu Verunicu iz riječke Župe Gospe Lurdske, a Trsatski dekanat Petra Pavelića iz Župe sv. Ane.


Po izboru riječkog nadbiskupa, ove su godine Medalju zahvalnosti dobili: s. Flavija Prepunić koja se brine za umirovljene svećenike u Svećeničkom domu; Ivan Vičić, djelatnik u Ordinarijatu i već 20 godina u upravi nadbiskupijskog mjesečnika Zvona; Ivica Dražić, dizajner web stranica Hospicija i Doma sv. Ana.