Budi dio naše mreže
Izbornik

Rijeka: Proslavljena svetkovina sv. Josipa, zaštitnika Caritasa i dodjela priznanja dobrotvorima godine

Rijeka (IKA)

O blagdanu zaštitnika Caritasa sv. Josipa 19. ožujka, Caritas Riječke nadbiskupije dodijelio je u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Škurinjama priznanja suradnicima i dobrotvorima godine. Priznanja je uručio riječki nadbiskup Mate Uzinić, koji je ujedno predvodio euharistijsko slavlje.

Među dobrotvorima svake je godine 7 volontera župnih Caritasa iz svakog od 7 dekanata Riječke nadbiskupije te volonteri godine centralnog Caritasa. Nadbiskup Mate Uzinić je tom prilikom proslavio i 12. obljetnicu svojeg posvećenja za biskupa te je osobno uručio zahvalnice dobrotvorima godine.

Priznanje za dobrotvore godine primilo je 10 osoba koje su svojim angažmanom u župnom Caritasu i aktivnostima Caritasa ostavili dubok trag u životima potrebitih i u zajednici u kojoj žive i djeluju. Preko ovogodišnjih dobitnika pomoć je stigla do tisuća potrebitih, od nemoćnih, bolesnih i starih, potrebitih obitelji do migranata i raseljenih osoba iz Ukrajine. Caritas im je ovom svečanošću javno odao priznanje i zahvalu, s nadom da će njihov primjer biti poticaj drugima, svjedočanstvo da je život utrošen za druge radostan život, vrijedan življenja.

Nadbiskup Mate Uzinić je u homiliji, tumačeći evanđelje četvrte korizmene nedjelje o slijepcu kojeg je Isus ozdravio, istaknuo kako je sljepoća stvar srca, a zadatak je usvojiti Božji pogled na sebe i bližnje.

„Dobro vidi onaj koji gleda Božjim pogledom na braću i sestre. Slijepi mogu biti oni koji slijede Isusa, ali nisu usvojili Božji pogled, baš kao i farizeji. Isus ne gleda u grijeh već vidi potrebu osobe, vidi svoju dužnost da mu pritekne ususret. Možemo si postaviti pitanje kako mi gledamo na osobu koja nam kuca na vrata i traži pomoć – vidimo li uzrok njegovih problema i na tome se zaustavljamo ili vidimo čovjeka i njegovu potrebu? Ako se zaustavljamo na uzroku često ćemo pristupiti s predrasudama i osudom. Možda ćemo potrebitom nešto i dati, ali to što ćemo dati nije caritas. Caritas je puno više, to nije zadovoljenje potreba nego pogled ljubavi. Caritas nije sažaljenje jer sažaljenje može povrijediti, ono je milosrđe, a milosrđe je čin ljubavi“, kazao je nadbiskup, dodajući: „sopustimo Gospodinu da nam pomogne usvojiti Božji pogled na čovjeka, kao što je to učinio sa Samuelom. Samuel je tražio kralja i mislio kako će kralj biti u nekoj snažnoj i lijepoj osobi, a na kocu je to bio David, važnije od vanjštine bilo je Davidovo srce. Pređimo preko predrasuda poput porijekla, imovine ili izgleda kako bismo doista vidjeli brata i sestru, čovjeka.“

„Naučili smo da Bog ne vodi svoju povijest po onima koji su snažni i moćni nego preko malenih i poniznih poput Marije i Josipa. Bog po malenima piše povijest. Ako gledamo Božjim pogledom bit ćemo maleni i ponizni. Samo ponizni možemo gledati Boga kakav On doista jest, a ne kako ga mi zamišljamo. Samo takvim pogledom možemo vidjeti braću i sestre,  same sebe. Samo tako možemo prepoznati svoja slijepila“ , rekao je nadbiskup.

Za Bakarski dekanat zahvalnicu za volontera godine dobio je Ratomir Maljac iz župe sv. Mihovila Arkanđela u Jelenju.  Maljac je iznimno aktivan član župne zajednice. Redovito sudjeluje u pastoralnom životu župe. Aktivan je u pobožnostima, raznim akcijama koje župa poduzima i u duhovnom i u materijalnom smislu. Posebno se ističe pomažući župniku u brizi za starije, samce, bolesne župljane koje redovito posjećuje i donosi im u ime župe i svoje ime hranu i ostale potrepštine.

Za Crikvenički dekanat zahvalnicu je dobila Rajka Martinčić iz župe Pohođenja Blažene Djevice Marije u Triblju. Aktivna je u župi još od 1985., te je godinama volontirala u Caritasu za župu Tribalj. „Dala sam se onome kojem je istinski potrebno“, rekla je Martinčić o svom djelovanju u Caritasu.

Delnički dekanat za volonterku godine odabrao je Mariju Svažić iz župe sv. Nikole biskupa, Brod Moravice.  Svažić volontira je u Caritasu preko 30 godina, počela je prije Domovinskog rata. Desetljećima je posjećivala potrebite, odnosila im je hranu i odjeću te prikupljala donacije. Vodila je rad župnog Caritasa, organizirala je posjete u domove potrebitih i otvorila Caritas za dolaske dva puta tjedno. Svažić kaže da joj je rad u Caritasu puno značio. O svom djelovanju u Caritasu kaže da je tijekom godina naučila da je važno zaustaviti se u kući potrebitih, pitati ljude kako su jer – riječ je puno vrjednija od hrane. Razgovor je, osobito za bolesne i starije osobe, najviše što volonter može donijeti u njihov dom.

Za Kastavski dekanat zahvalnicu je dobila Ivanka Čipčić iz župe Presvetog Srca Isusovog na Zametu. Od umirovljenja  Čipčić i njezin suprug Vjekoslav svakodnevno su prisutni u svojoj župnoj zajednici. Svakodnevno župniku pomažu u nabavci hrane za župni Caritas. S „malim misionarima“ sudjeluju u izrađivanju krunica i svijeća za koje potom prikupljaju dobrovoljne priloge kojima poslije pomažu potrebnim obiteljima u župi. Svaki tjedan sudjeluje u čišćenju crkve. Na župi djeluje već šest godina.

Za dobitnicu zahvalnice Caritasa Opatijski dekanat odabrao je Smilju Santodonato iz župe sv. Luke ev. u Rukavcu. Kao aktivna članica župnog Caritasa brine za potrebite iz svoje župe, redovito ih obilazi i posjećuje tražeći načine da im se pomogne. Brine materijalno da pomoć stigne u domove najpotrebitijih, no brine i duhovno – savjetom, slušajući potrebe osoba koje susreće. Brine o Crkvi i uređenju Crkve.

Trsatski dekanat za volonterku godine odabrao je Dubravku Žunić iz župe sv. Ana, Gornja Vežica. Žunić je tajnica župnog Caritasa, sudjeluje u svim akcijama župnog i nadbiskupijskog Caritasa. Obilazi župljane u potrebi. Nabavlja raznovrsne potrepštine te im izdaje pomoć koju župni Caritas može ponuditi.  O radu u Caritasu kaže: „Meni je to fenomenalno, ja sam ispunjena kad sam s našim štićenicima, najviše kad se pojadaju i mi ih slušamo. Imaju Duha Svetoga, njihov osmijeh znači da sam i ja doprinijela da se podignu“.

Prvostolni dekanat za volonterku godine odabrao je Katelijn Radić, iz župe Uznesenja Marijina, Rijeka. Radić godinama volontira u župnom Caritasu i u Udruzi sv. Vinka. Predložena je kao osoba kojoj vjeruju i koju poštuju suradnici, župnici i potrebiti. Poznaje potrebe obitelji i pojedinaca diljem grada, obilazi ljude, razgovara i upoznaje ih. Uz sve navedeno Radić je majka troje djece. „Pomaganje je normalno, sasvim normalno“, kazala je Katelijn Radić.

Centralni Caritas odabrao je volonterku godine s jedne od najintenzivnijih aktivnosti koju Caritas provodi od protekle godine, a to je humanitarna pomoć na Tranzitnom punktu za migrante u Rijeci. Za volonterku godine priznanje je primila Sara Marsanich. Nije prošao ni dan kada se Sara nije svojim romobilom prevezla oko Tranzitnog punkta za migrante na željezničkom kolodvoru u Rijeci. Ondje je od samog početka, od kad su migranti svoj put u bolju budućnost počeli pronalaziti preko Rijeke.

Priznanje centralnog Caritasa je primila i Riječka kroatistička škola. Također nova i intenzivna aktivnost Caritasa je skrb o Ukrajincima koji su uslijed ratnog sukoba morali napustiti svoje domove. Njih preko 600 registrirano je u nadbiskupijskom Caritasu, a u njihovoj integraciji uvelike pomaže Filozofski fakultet, Odsjek za kroatistiku, Riječka kroatistička škola. U travnju 2022. započeo je prvi besplatan tečaj za raseljene osobe iz Ukrajine. Pokretanjem tog tečaja Riječka kroatistička škola željela je na području svojeg djelovanja pomoći izbjeglicama iz Ukrajine.

Unatoč stalnom prilivu novih korisnika, brojnim preinakama i ostalim izazovima, voditeljica Sandra Jukić i ostali djelatnici Riječke Kroatističke škole pokazali su iznimno strpljenje, dobrostivost i spremnost na suradnju.

Na koncu, počasno priznanje – zahvalnicu za tridesetogodišnji predani rad ispred centralnog Caritasa primila je gđa. Anđelka Ortile koja je prije 30 godina započela s volontiranjem u Caritasovoj ljekarni u Kostreni. Nakon toga dijelila je hranu na Podmurvicama, a nakon otvaranja nove zgrade centralnog Caritasa na Škurinjama 2006. nastavila je volontirati na podjeli odjeće i obuće.