Budi dio naše mreže
Izbornik

Ruffini o Sinodi: Zaustaviti se i slušati se, izazov je koji valja ispričati

Vatikan (IKA)

Predsjednik Komisije za informiranje XVI. Opće redovite skupštine Biskupske sinode Paolo Ruffini održao je u četvrtak 5. listopada 2023, konferenciju za novinare da bi objasnio metodologiju radnih skupina („circuli minores“), ističući da će nakon svakog modula sa sudionicima Sinode biti održana konferencija za medije, objavio je Vatican News.

Trideset i pet sinodskih Radnih skupina započelo je s radom, objasnio je dr. Paolo Ruffini, prefekt Dikasterija za komunikacije, koji ujedno obnaša i dužnost predsjednika Komisije za informiranje XVI. Opće redovite skupštine Biskupske sinode. Konferencija za medije održana je s novinarima akreditiranim pri Tiskovnom uredu Svete Stolice.

U radnim skupinama sudionici su imali priliku bolje se upoznati, predstaviti se, iznijeti vlastita iskustva sinodalnosti, te razmišljati o onome što ih je dojmilo iz međusobnih predstavljanja. Dr. Ruffini također je objasnio različite aspekte metodologije Sinode. Sveti je Otac, istaknuo je prefekt, u srijedu u obraćanju prvoj generalnoj kongregaciji dao nacrte za početnu fazu rada Sinode, a to je davanje prednosti slušanju, međusobnom upoznavanju, razboritosti i poštovanju povjerljivosti.

Vrijeme tihog slušanja s poštovanjem, kakvo je Papa želio, rekao je dr. Ruffini, može pomoći svijetu i na drugim frontama: u ratu i u klimatskim krizama, da se zaustavimo, da slušamo jedni druge. Prefekt je podsjetio na Papine riječi zahvale upućene novinarima koji će u listopadu biti angažirani u radu praćenja Sinode.

Istaknuo je da je u središtu razmišljanja odjeljak A „Instrumentum laboris“ (Radni dokument Sinode), koji se tiče karakterističnih znakova sinodske Crkve i razgovora u Duhu. Predstavlja ranu fazu Sinode, tako da osjetljivija pitanja navedena u Radnom dokumentu – a spominje ih i sam Papa – nisu još ušla u raspravu prvog dana krugova.

U četiri minute koje su bile predviđene za svakog sudionika, prvi korak bio je predstaviti se, potom iznijeti put kojim je prošla njihova vlastita Crkva u prvoj fazi sinodskog puta. To je značilo da pojasne kako je počelo, kako se razvijalo, poteškoće s kojima su se susretali, te ujedno i da daju pregled odnosa između mjesne Crkve i sveopće Crkve.

Za svaku je radnu skupinu izabran izvjestitelj koji je prikupio različita iskustva i primjere, te ih nakon rasprave unutar skupine predstavio skupštini. Izvjestitelj, osoba izabrana većinom glasova, izrađuje nacrt izvješća i izvijestit će o konvergencijama, razilaženjima i idejama koje su se pojavile, rekao je dr. Ruffini. Uz to, svatko može govoriti u Generalnoj kongregaciji i poslati svoj tekst Tajništvu Sinode, pojasnio je, istaknuvši da vlada puna sloboda, da dominira ozračje vedrog dijeljenja, i da svatko proživljava duboko duhovno iskustvo.

Važno je što Crkva odluči u duhu zajedništva, napomenuo je. To je složen proces, ali osigurava da svatko može iznijeti vlastito stajalište. Kao novinari, normalno je da pokušavamo zamisliti ishod nečega, rekao je dr. Ruffini. Ne možemo dati odgovor kakav će biti kraj jer smo zapravo tek na početku. Kao što je papa Franjo više puta do sada kazao, Sinoda je proces, tim više što će se proces o sinodalnosti nastaviti i u sljedećoj godini.

Pokušajmo ići korak po korak, potaknuo je vatikanski prefekt, nastojeći jasno dati do znanja da upravo metodologija Sinode zahtijeva putovanje korak po korak. Ovo nije raspravna Sinoda. Mi smo u sredini, tako da ne možete tražiti od ovog zasjedanja da nagovijesti kraj sljedećeg.

Konačno izvješće koje će biti formulirano krajem mjeseca, rekao je, sadržavat će konvergencije i divergencije, ali i dalje neće biti konačna točka, nego put kojim idemo dalje. Bit će to nešto više kao Radni dokument Sinode nego kao završni dokument. Sinoda je stoga tijelo, naglasio je dr. Ruffini, u kojem nitko nije isključen.

Radne skupine prelaze na zajedničko razlučivanje uz aktivno sudjelovanje svakog člana, kako bi onda cijelom skupu mogle ponuditi točke približavanja i razilaženja, napetosti koje su se pojavile i pitanja koja ostaju otvorena, uvide i prijedloge o konkretnim koracima koje treba poduzeti u odnosu na problematiku koja se obrađuje, objasnio je.

Članovi koji su prisutni su tu da to i učine. Ili vjerujemo u to, ili ne dajemo nikakvu vrijednost Sinodi. Ne raspravljamo o mišljenjima svakog člana. Nema da ili ne, već djelujemo kao Crkva u cijelosti koja sluša i razlučuje.