Budi dio naše mreže
Izbornik

Šalatski sjemeništarci proslavili svetkovinu Duhova u Velikom Grđevcu

Veliki Grđevac (IKA)

Sjemeništarci i odgojitelji Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu hodočastili su na svetkovinu Duhova 28. svibnja u župu Duha Svetoga u Veliki Grđevac u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji.

Na poziv domaćeg župnika vlč. Mije Posavca središnje euharistijsko slavlje toga dana s početkom u 11 sati predvodio je rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matija Pavlaković u zajedništvu s domaćim župnikom i vlč. Lukom Premelčem, sjemenišnim duhovnikom.

Misno slavlje održano je u Domu kulture (kino dvorana) „Mato Lovrak“ u Velikom Grđevcu jer, zbog opsežnih radova na konstrukcijskoj obnovi uslijed potresa iz ožujka i prosinca 2020., župna crkva trenutno nije u funkciji za vršenje liturgijskih obreda i čina.

Na početku misnog slavlja, pozdravivši okupljene vjernike, preč. Pavlaković je istaknuo kako svetkovina Duhova slavi središnji događaj Crkve, njezino predstavljanje svijetu i čestitajući svima prisutnima župni blagdan naglasio je kako „nas i danas isti Duh Sveti poziva i okuplja; i danas ispunja naša srca da bismo – sjedinjeni u Božjoj ljubavi – po euharistiji živjeli predokus vječnog zajedništva u nebu“.

U homiliji preč. Pavlaković je naglasio kako „današnja navještena Božja riječ progovara radošću. U njoj nema prigovaranja, moralnih pouka, tragova krivnje, a ipak ne nedostaje ništa od onoga što mijenja srce čovjeka, što vodi u obraćenje. (…) U Crkvu dolazimo da bismo prihvatili dar Radosne vijesti, jer s njime se ne izlazi iz crkve tužan, pa ni onda kada postajemo svjesniji svojih grijeha i promašaja“, rekao je propovjednik.

Analizirajući opis dolaska Duha Svetoga u svim misnim čitanjima svetkovine, posebno se zaustavio na promatranju apostola naglašavajući kako „nisu prešutjeli svoj strah, svoj bijeg, svoju tvrdoglavost i sebičnost, nevjeru; nisu sebe prikazivali onakvima kakvi nisu bili. Ono što je ostalo zapisano u Svetome pismu ne djeluje kao opis njihova junaštva. Zapravo je sačuvan zapis o onome što je Bog, što je Duh učinio po ljudima“, poručio je preč. Pavlaković.

Na kraju propovijedi okupljenom mnoštvu je zaželio „da potraže darove Duha u svojim životima“ koji će se vidjeti u „pogledu, zagrljaju, osmijehu, osjećaju prihvaćanja i praštanja, u tolikim milostima koje nam Gospodin svakodnevno daruje“, zaključio je propovjednik.

Sjemeništarci su ministrirali, a iskustvo duhovnoga poziva i radost življenja unutar sjemenišne zajednice prisutnim ministrantima i vjernicima župe domaćina posvjedočili su Marko Lacković (Bjelovarsko-križevačka biskupija) i Ivan Sičaja (Sisačka biskupija), sjemeništarci treće i prve godine.

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor domaćina potpomognut glasovima sjemeništaraca i okupljenih župljana.

Na kraju misnog slavlja vlč. Posavec zahvalio je sjemeništarcima na dolasku, predsjedatelju na upućenoj homiliji, a sve okupljene vjernike pozvao je da mole za nova duhovna zvanja kako u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji tako i u čitavoj Hrvatskoj.

Nakon euharistijskog slavlja i spomen fotografiranja, susret je nastavljen druženjem uz obiteljski stol u prostorima edukacijske dvorane nedaleko od župne crkve, a na ručku su prisustvovali i predstavnici Općine, gosti iz okolnih mjesta, župni suradnici, dobrotvori te predstavnici izvođača radova na objektu župne crkve.

Tijekom ručka, ispred općine Veliki Grđevac Drago Trošćan, stručni suradnik za upravne, imovinsko-pravne i opće poslove, zahvalio je šalatskim sjemeništarcima i odgojiteljima na slavlju prigodom Dana župe i općine uručivši svakome prigodne poklone u ime općinskog načelnika koji je, zbog ranije preuzetih obveza, bio službeno spriječen nazočiti svečanom ručku u organizaciji župe.

Prije samog odlaska prema Zagrebu, sjemeništarci i odgojitelji sa zagrebačke Šalate u pratnji župnika Posavca pohodili su kulturno-edukativni-turistički centar „Mato Lovrak“ gdje su, uz stručno vodstvo tehničkog djelatnika KUC-a Josipa Benića, vidjeli repliku vodenice-mlina Družbe Pere Kvržice, zatim pružni kolosijek na kojem je postavljena lokomotiva parnjača s tri vagona kao uprizorenje Lovrakovog djela „Vlak u snijegu“, a sve hodočasnike posebno se dojmila rekonstruirana tradicijska mlinareva kuća sa bogatim etnografskim sadržajem.

Uoči svetkovine Duhova, u subotu 27. svibnja, šalatski sjemeništarci sudjelovali su i u velikom molitvenom danu u Areni Zagreb pod nazivom „Progledaj srcem! Neka vatra siđe!“ u organizaciji Laudato TV zajedno s oko 17.000 posjetitelja koji su došli iz različitih dijelova domovine i inozemstva na ovaj cjelodnevni duhovni program sastavljen od nagovora duhovnika, molitve uz glazbenu pratnju te svjedočenja Jima Caviezela i slavljenja.