Budi dio naše mreže
Izbornik

Salezijanski ljetni oratorij održan u župi Belafuža u Zadru

Zadar (IKA)

Salezijanski putujući oratorij za djecu osnovnoškolske dobi održan je od 26. do 30. lipnja 2023. u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Belafuži u Zadru drugu godinu zaredom.

Na inicijativu belafuškog župnika don Zvonimira Mikulića, skupina mladih, jedan salezijanac i dvoje salezijanskih animatora, organizirali su petodnevni oratorij u čemu su im pomogli i zadarski srednjoškolci te studenti – animatori iz župe. Program je bio podijeljen na jutarnji i večernji dio, a ukupno je sudjelovalo stotinjak djece.

Cilj salezijanskog oratorija je kvalitetno korištenje vremena i druženje s mladima uz molitvu, učenje, igru i zabavu. Tijekom pet dana djeca su preko stripova i kvizova učila i slušala o životu svetog Dominika Savija. Djeca su bila podijeljena u dvije skupine, Štrumpfovi i Savio Tornado, kroz koje su se bolje upoznali s ostalim sudionicima i borili se za titulu pobjednika oratorija.

Program je svakog dana počinjao zajedničkom molitvom, nakon koje je slijedilo vrijeme za igru kroz koju su se skupljali bodovi. Svaki susret je završavao okrjepom. U okviru programa bila je i mogućnost za slavlje sakramenta ispovijedi, te klanjanje pred Presvetim i slavlje mise.

Posljednjeg dana slavljena je misa u kojoj su sudjelovala djeca s roditeljima. Potom je roditeljima predstavljen plan i program u kojem su djeca sudjelovala. Uslijedilo je druženje roditelja, djece i animatora u župnom dvorištu.

„Oratorij je donio radost djeci i preko njih njihovim obiteljima te mladim animatorima. Vidim ovaj oblik rada s djecom kao izvrstan način odgoja i rasta u vjeri. Zahvalan sam svima koji su pomogli u realizaciji ovog dječjeg ljeta. Želimo nastaviti oratorijski oblik djelovanja u našoj župi kroz neke buduće susrete“, poručio je župnik Mikulić.

„Bila sam na oratoriju i prošle godine i jako mi se svidjelo, pa sam jedva čekala da se ponovno okupimo sa župnikom i animatorima. Naučili smo mnogo o životu Dominika Savija, susreli se s novim igrama, upoznali nove prijatelje, zajedno smo molili. Jedino mi je bilo žao što je oratorij trajao samo pet dana“, rekla je šestašica Marija.

„Cijeli smisao rada s mladima vidim u svom pozivu koji mi je Bog dao. Želim svoj život posvetiti mladima i djeci, jer vidim da im nedostaje želja za Bogom i da tu želju traže u pogrešnim i ispraznim stvarima. Bog dolazi u dječja srca kroz male stvari i u dječjim srcima raste Božja ljubav. Meni je ta ljubav pokretač da je dalje širim te da Boga donosim onim najmanjima. Djeca su mnogo veća od mene i od svakog od nas jer se u nevinosti njihovih srca skriva Bog“, rekao je salezijanski animator Ivan Manojlović.

Oratorij je bio prilika za okupljanje mladih i stvaranje novih prijateljstava. Stariji animatori su imali priliku služiti i biti primjer djeci.