Budi dio naše mreže
Izbornik

Sažalnica u povodu smrti mons. Mile Bogovića

Đakovo (IKA)

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, nadbiskup u miru Marin Srakić te pomoćni biskup Ivan Ćurić uputili su gospićko-senjskom biskupu Zdenku Križiću sažalnicu u povodu smrti prvoga biskupa Gospićko-senjske biskupije Mile Bogovića.

Tekst sažalnice prenosimo u cijelosti:

S dubokim se osjećajima zajedništva ujedinjujemo s Vama, s prezbiterijem i svim vjernicima prigodom smrti mons. Mile Bogovića, prvoga biskupa Gospićko-senjske biskupije.

Zajedno s Vama želimo iskusiti utjehu i mir koji nam pružaju otajstva naše vjere, a u kojima sve svoje „izvore i uvire“ prepoznajemo u zajedništvu s Bogom te sav svoj život, od početka do kraja znamenujemo: „U ime Oca i Sina i Duha Svetoga“, kako nam je to svojim biskupskim geslom htio znakovito posvjedočiti i dragi nam biskup Mile. U tom je bio temelj svemu oko čega se trudio u svom svećeničkom životu, odgojiteljskoj i profesorskoj službi, bogatom znanstveno-povijesnom radu te, od 1999. godine, u biskupskoj službi. Uvelike se trudio pokazati kako je mudro, za pojedince i narode, kad se za život uči iz dragocjene riznice povijesti. O tome će u našem narodu, kao jedno od vrijednih nastojanja biskupa Mile, nastaviti svjedočiti „crkva hrvatskih mučenika“ na Udbini.

U susretima s biskupom Milom mnogima se u srce urezala njegova pristupačnost, suosjećajnost i vedrina. I nas uz pokojnoga biskupa povezuju lijepa i srdačna iskustva zajedništva, napose nadbiskupa Marina, kojeg s biskupom Milom veže dugogodišnje prijateljstvo i suradnja, još iz vremena zajedničkih studentskih godina u Rimu.

Vama, poštovani biskupe Zdenko, svećenicima i cijeloj biskupiji, kao i pokojnikovoj rodbini, uime svećenika, redovnika, redovnica i vjernika laika Đakovačko-osječke nadbiskupije od srca izražavamo iskrenu sućut, sjedinjujući se u molitvi da Spasitelj naš i Gospodin preminuloga biskupa Milu privede punini života i neprolaznoj radosti uskrsnuća.